Tretton döda i norsk helikopterkrasch

Samtliga ombord omkom i en helikopterolycka nära Bergen i Norge. Helikoptern var på väg från en oljeplattform i Nordsjön med 13 människor ombord när den störtade från hög höjd.

Polisen har bekräftat att 13 personer, 11 passagerare och 2 besättningsmedlemmar, befann sig ombord på helikoptern. Av de som fann sig ombord var elva norrmän, en britt och en italienare. Helikoptern rapporteras ha transporterat arbetare från oljefältet Brage.

Räddningstjänsten uppger att helikoptern totalhavererade. Polisen uppgav tidigare att det inte finns några tecken på att någon skulle ha överlevt kraschen. 

Det norska luftfartsverket, Luftfartstilsynet, införde flygförbud för samtliga helikoptrar av den typ som drabbades av olyckan, rapporterar norska NTB. På fredagseftermiddagen bekräftade räddningspersonal att samtliga 13 ombord omkom i olyckan.

Oljebolaget Statoil meddelade att produktionen på den berörda plattformen Gullfaks B har stängts tills vidare på grund av olyckan. Bolaget ville inte säga när produktionen återupptas, skriver Reuters.

Tappade höjd

Före kraschen tappade helikoptern snabbt 640 meter i höjd, enligt NRK som hänvisar till uppgifter från flightradar24.com. Ett ögonvittne berättar att han såg hur helikopterns rotor lossnade.

– Helikoptern exploderade då den träffade marken, säger Jon Sekkingstad till NRK.

Rotorn och andra vrakdelar uppges ha hittats på en holme medan delar av helikopterkroppen ligger i havet på sex–sju meters djup.

Fakta

Andra helikopterolyckor i Norge

9 september 1997: En helikopter med tolv personer ombord störtade på väg från Brønnøysund. Samtliga påträffades senare döda.

18 januari 1996: En helikopter tvingades nödlanda i havet sydväst om Egersund. Alla 18 ombord räddades av en räddningshelikopter.

12 augusti 1991: En helikopter med tre personer ombord kraschade på plattformen Ekofisk. Alla dog omedelbart.

3 oktober 1990: En helikopter med fem personer ombord flög in i berget under ett räddningsuppdrag på ön Alden. Ingen överlevde.

26 juni 1978: Den allvarligaste helikopterolyckan i Norges oljehistoria. 18 personer omkom på väg från Flesland till Statfjord. 13 var norrmän.

Susanne Moe bor på Vindenes, en kort bilfärd från området där helikoptern kraschat. Från sitt hem kunde hon se hur rök steg upp från olycksplatsen.

– Jag hörde att en helikopter var på väg, sedan blev det alldeles stilla. Och sedan kom smällen. Det skakade i hela huset, berättar hon för VG.

Elva norrmän ombord

Helikoptern användes för att transportera oljearbetare och hade elva norrmän, en britt och en italienare ombord. Den var på väg från oljeplattformen i Nordsjön till flygplatsen i Flesland.

Statoil har mobiliserat sin beredskapsorganisation efter olyckan och tills vidare stoppat all helikoptertrafik, enligt NTB. Enligt uppgifter från norska luftfartsverket har planerat underhåll av helikoptern skjutits upp två gånger, rapporterar VG.

Norges statsminister Erna Solberg skriver på Twitter att uppgifterna om den störtade helikoptern är "fruktansvärda".

Det norska kungahuset meddelade att besöket i Stockholm i samband med kung Carl Gustafs födelsedag ställs in.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03