Heli Inkinen första officiella kandidat

Den första officiella kandidaten har anmälts till evangelisk-lutherska kyrkans ärkebiskopsval. En valmannaförening har lämnat in prosten, teologie doktorn Heli Inkinens papper till domkapitlet.

Inkinen, 59, vigdes till präst 1989. Hon är just nu universitetslärare vid handelshögskolan vid Åbo Akademi.

Kandidatnomineringen i ärkebiskopsvalet började på måndagen och håller på till den 27 november.

Inkinen hade redan tidigare meddelat att hon ställer upp i valet. Även biskopen i Borgå stift Björn Vikström, biskopen i Esbo Tapio Luoma och före detta biskopen i Åbo Ilkka Kantola har sagt att de ställer upp.

Den sittande ärkebiskopen Kari Mäkinen pensioneras i början av juni.

Första omgången i valet är den 8 februari och en eventuell andra bland de två som fått mest röster den 1 mars. 

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54