Helgtips v. 50 – Mojänger, våldtäkt och slagdängor

HBL:s redaktion lyssnar och tittar, och har koll på vad du inte ska missa.

Bild: Leif Weckström

Jens Berg: Musik

Musik på dialekt är så mycket mer än enbart slagdängor i byarevyer. Under året har speciellt musik sjungen på Närpesdialekt vuxit sig allt starkare. Hårdrockarna 1G3B har fått sällskap av rapparen Hanna Lagerström och breda Rickard Eklund. Dags att ordna en konsert i Seinäjoki?

Evenemang

Det blir ishockeyfest i Tammerfors under helgen då det ordnas klassisk utomhushockey med en festlig inramning. På lördag spelar Ilves mot HIFK. Räkna med rubriker som kombinerar namnet på det förlorande laget med ordet ute.

Sociala medier

I normala fall diplomatiska österbottniska politiker har nu rullat ut det riktigt tunga artilleriet. Mitt flöde har de senaste dagarna fyllts av ord som våldtäkt, diktatur och hämnd.

Veckans reflektion

Yttre hot tenderar att ena splittrade folkgrupper. Regeringens politik skapar troligen ett mer sammansvetsat Svenskfinland. Men frågan är om det är för sent? Den redan stora hjärnflykten till Sverige når garanterat nya höjder de kommande åren.

Bild: Richard Nordgren

Thomas Riska: Musik

Jag har så här långt lyckats undvika allt som kallas julmusik och kommer så att göra ända till måndag, sedan får det komma hur mycket Last Christmas och julskinkor som rymmer som helst.

Evenemang

Jag har skrivit många gånger om Kent genom åren. Snart är det slut på det. De har sin sista konsert någonsin på lördag i Stockholm. Är någon annan på väg?

Sociala medier

Sedan jag började följa Kickstarter på Facebook har mitt habegär för alla möjliga mackapärer, onödiga och helt oumbärliga, nått stratosfäriska proportioner. Håll er borta från dem!

Veckans reflektion

Jag får sådan lust att bege mig ut på havsisarna med vad som helst för fortskaffningsmedel då jag ser andras härliga bilder. Men när skall jag finna tiden och orken för det?

Bild: HBL Arkiv

Joakim Ekroos: Musik

Efter en lång paus hittade jag Göteborgsmetalbandet In Flames igen. Jag tappade kollen på dem efter Reroute to Remain som utkom för nästan femton år sedan, men deras nya platta Battle kan jag rekommendera för tidigare In Flames-diggare.

Evenemang

Mitt bästa tips för denna helg är en soffa och tv eller kanske en bok. Njut av att göra ingenting medan du kan, om du kan. De kommande veckorna brukar ändå innebära en massa springande på (eller fixande av) jul- och nyårsfester.

Sociala medier

Facebooks relativt nya Go Live-funktion, som låter användare sända live video är ett piggt tillägg. Det blir mera personligt och äkta när man inte kan styra omgivningen lika lätt eller redigera materialet innan folk ser det.

Veckans reflektion

Varje år förbannar man sig för att inte ha lyckats handla julklappar i tid. Och varje år går det så här igen. Men det finns ju gott om tid kvar. Alla ni andra uppskjutare, vi ses på stan fredag nästa vecka. Kanske vi kan utbyta julklappsidéer sen?

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46