Veckoslutet inleds i hett högsommarväder, snart kommer åskan och regnet

Värmeböljan fortsätter under helgen, men åska kan förekomma på många områden i landet. Bild: Ari Sundberg/SPT

På torsdagen var det nära att alla tiders värmerekord för juni hade noterats. Värmen håller i sig under veckoslutet, men sedan blir det lite svalare.

Torsdagen var årets klart varmaste dag i Finland. Och det var mycket nära att alla tiders junivärme hade noterats. Varmast under torsdagen var det i Kankaanpää i Satakunta med 33,5 grader. Värmerekordet för Finland i juni är 33,8 grader. Så varmt var det i Etseri 1935.

– Värmeböljan håller sig kvar under veckoslutet, men därefter blir vädret ostadigare och betydligt regnigare, säger Juha Föhr, jourhavande meteorolog vid Foreca.

Däremot är det mycket möjligt att östra och mellersta Finland får se åskskurar redan på lördag. Enligt Föhr kan skurarna också leta sig vidare till Österbotten.

– Men troligtvis fortsätter uppehållsvädret i Österbotten på lördagen, säger han.

Temperaturen håller sig ändå kring 30 grader under veckoslutet, speciellt i inlandet.

Når åskan Helsingfors?

På söndag väntas regn- och åskskurarna förflytta sig till sydvästra Finland under eftermiddagen.

– Vi får se om Helsingforsregionen får se något av åskskurarna, säger Föhr.

Temperaturen sjunker en aning på söndag. Föhr säger att det ändå inte blir kallt, utan att temperaturen kommer att röra sig kring 24-25 grader. Vinden väntas vara mestadels svag.

På måndagen tilltar vinden och molnigheten ökar ytterligare i södra och västra Finland.

– Ett intensivt regnområde når de västliga och sydliga delarna av landet på tisdag. På kvällen blir det antagligen soligare igen. På grund av solen når temperaturen upp till 20 grader, säger Föhr.

Han menar att regnskurarna kan bli riktigt häftiga, även om de är lokala.

– Det är inte frågan om någon lätt skur.

Onsdag följer samma spår: regnskurar i hela landet under olika tidpunkter av dagen. Det blir en lite kallare dag med en temperatur kring 17-18 grader.

Kruttorrt trots lite regn

Yles meteorolog Matti Huutonen delade på fredagen en video som visade hur åskstormen knäckte träd i Kajanaland på torsdagskvällen.

Enligt Föhr var det endast i Kajanaland man kunde se åskskurar som denna. I landets norra delar förekom mindre åskskurar. Hur intensiva åskskurarna kommer att vara under den inkommande veckan är svårt att förutspå, säger Föhr.

– Det är ett väderfenomen som förändras hastigt. De åskskurar som väntas i mellersta och östra Finland kan bli kraftiga.

Han påminner också om att de lokala regnskurarna knappast bidrar till att varningen för skogsbrand försvinner. Trots torsdagens kraftiga regn finns varningen kvar i Kajanaland.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning