Helgen bjuder på blandat väder – både sol och regn att vänta

På söndag kan paraplyer behöv i hela landet då ett flertal regnområden ligger över Finland. Foto: Sofie Fogde/SPT Bild:

På lördag ser paraplyet ut att kunna lämnas hemma. Däremot kan det vara lönt att packa ner det i väskan om man beger sig ut på söndag, oberoende av var i landet man befinner sig.

Under fredagen har så gott som hela Finland varit regnfritt, förutom ett litet uppseendeväckande undantag.

Omkring klockan 15 på fredagseftermiddagen kom plötsligt en kraftig åskskur över ett litet område i Seinäjoki och de som då befann sig utomhus i området blev rejält blöta, säger Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Jesse Heikkilä.

Under lördagen ser paraplyer ändå inte ut att behövas någonstans i landet.

Lördagen väntas bli som varmast i Österbotten och i de västliga delarna av landet. För södra och västra Finlands del väntas det bli omkring 20 grader varmt, medan orter som Vasa och Seinäjoki förutspås kunna få upptill 23 grader.

– På söndag förutspås sedan ett flertal regnområden runtom i landet, så då skulle jag inte lämna paraplyet hemma oberoende av var jag befann mig, säger Heikkilä.

Regnmängden kan då variera allt mellan 10 och 20 millimeter, beroende på hur många skurar som kommer över samma område. Därtill finns även under söndag risk för åska på flera håll i landet.

– Det är ännu svårt att säga exakt var de kraftigaste regnen kommer att falla, men enligt prognosen ser det ändå inte ut att handla om rikliga skurar någonstans i landet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning