Helene Schjerfbeck åter aktuell på Ateneum

Konvalescenten, målad i St Ives 1888, är en av Helene Schjerfbecks mest kända målningar. Bild: Finlands nationalgallerfi/Yehia Eweis

Ateneum möblerar om sitt utställningsprogram och lyfter in en ny utställning med verk av Helene Schjerfbeck.

Utställningen Resorna ledde till mig själv – Helene Schjerfbeck handlar om åren då Helene Schjerfbeck fann sitt konstnärliga uttryck och fokuserar på resorna till Pont-Avon i norra Frankrike, Fiesole i Italien och St Ives i Storbritannien i slutet av 1800-talet. Under de här åren målade Schjerfbeck en av sina mest kända målningar, Konvalescenten.

Resornas betydelse för konstnärens produktion och hur Helene Schjerfbeck inspirerades av det hon såg är frågor utställningen försöker ge svar på.

Dessutom visar Ateneum en utställning om konstnärer som vallfärdat till Ruovesi och inspirerats av dess atmosfär och natur. Bland dem finns namn som Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg och Ellen Thesleff.

Utställningarna Resorna ledde till mig själv – Helene Schjerfbeck och Konstnärernas Ruovesi visas på Ateneum 22.11.2019-26.1.2020. Den inhiberade utställningen Iconic Works visas någon gång under 2020.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning