Helen Mirren spelar rysk kejsarinna i nysläppt HBO-trailer

Helen Mirren har en gedigen erfarenhet av att spela kungligheter. Arkivbild. Bild: PAUL BUCK

Redan för över ett år sedan kunde den amerikanska kändissajten Vulture rapportera att den brittiska skådespelerskan Helen Mirren skrivit på ett kontrakt för att spela kejsarinnan Katarina den stora av Ryssland i HBO:s historiska dramaproduktion. Nu har första trailern för miniserien, som har premiär i höst, släppts.

I trailern syns inte bara Mirren i rollen som den ryska kejsarinnan, som av historien kommits ihåg som en upplyst monark som gynnade bildning och kultur, men också som en hänsynslös envåldshärskare. Den australiensiske skådespelaren Jason Clarke spelar kejsarinnans långvarige älskare och politiske förtrogne furst Grigorij Potemkin.

Helen Mirren är en mångfaldigt prisbelönt skådespelare med gedigen erfarenhet av att spela kungliga roller: hon har bland annat belönats med en Emmy för sin roll som drottning Elizabeth I HBO:s och brittiska Channel 4:s tv-serie med samma namn, och en Oscar för sin rollprestation som Elizabeth II i Stephen Frears The Queen. Det gör henne till den enda skådespelare som porträtterat båda drottningarna Elisabeth på vita duken.

Men Mirren har också en oväntad koppling till det ryska imperiet. Hon föddes nämligen som Ilena Lydiya Vasilevna Mironova , barnbarn till den tsarryske officeren och diplomaten Pjotr Vasiljevitj Mironov som hamnat i London efter den ryska revolutionen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning