Helanders jättekast – "kändes lätt"

Oliver Helander förbättrade sitt rekord rejält i SFIM i Jakobstad. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Oliver Helander lyckades äntligen få till ett riktigt lyckat kast – och krossade sitt gamla rekord.

Spjuttalangen Oliver Helander stod för en kanonprestation i SFIM i Jakobstad – i sitt första och enda kast förbättrade han sitt rekord till grymma 88,02. Det lyfter honom till sexa i årets världsstatistik.

– Det kändes lätt och förhållandena var goda. Jag tror att det är möjligt att kasta över nittio meter i sommar, säger han.

IF Raseborg-kastaren satte sitt gamla rekord 85,46 i maj i Vanda, men skadade armbågen i Karis i mitten av juni. I spjutkarnevalen i Pihtipudas blev hans enda godkända kast i motvinden 77,67. Det har väckt spekulationer om hans form, men i Jakobstad tystade han sina tvivlare.

– Jag visste på förhand att spjutet flyger långt bara det är bra väder. Jag har haft några långa övertramp och så den där tävlingen i Pihtipudas, säger han.

Helander steg till sjua i alla tiders finländska statistik. Ingen annan har kastat lika långt som 21-åring: Aki Parviainen kastade 85,50 i Helanders ålder och Matti Närhi 88,24 då han var 22.

Enligt managern Harri Halme är det bara Storbritanniens Steve Backley som kastat längre än Helander i samma ålder. Han klarade över 89 meter som 21-åring.

Helander har redan klarat EM-kvalgränsen (80 meter) och är given i EM i Berlin, fast han inte ännu är uttagen. Han kommer inte att tävla förrän i Kalevaspelen i Jyväskylä mot slutet av juli, varefter EM-truppen spikas.

– Antti Ruuskanen ser ut att vara i bra form. Förhoppningsvis klarar någon tredje kastare också EM-gränsen, så vi får tre spjutkastare till EM, säger Helander.

Resultat från SFIM 2018 hittar du här.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning