Helanders jättekast – "kändes lätt"

Oliver Helander förbättrade sitt rekord rejält i SFIM i Jakobstad. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Oliver Helander lyckades äntligen få till ett riktigt lyckat kast – och krossade sitt gamla rekord.

Spjuttalangen Oliver Helander stod för en kanonprestation i SFIM i Jakobstad – i sitt första och enda kast förbättrade han sitt rekord till grymma 88,02. Det lyfter honom till sexa i årets världsstatistik.

– Det kändes lätt och förhållandena var goda. Jag tror att det är möjligt att kasta över nittio meter i sommar, säger han.

IF Raseborg-kastaren satte sitt gamla rekord 85,46 i maj i Vanda, men skadade armbågen i Karis i mitten av juni. I spjutkarnevalen i Pihtipudas blev hans enda godkända kast i motvinden 77,67. Det har väckt spekulationer om hans form, men i Jakobstad tystade han sina tvivlare.

– Jag visste på förhand att spjutet flyger långt bara det är bra väder. Jag har haft några långa övertramp och så den där tävlingen i Pihtipudas, säger han.

Helander steg till sjua i alla tiders finländska statistik. Ingen annan har kastat lika långt som 21-åring: Aki Parviainen kastade 85,50 i Helanders ålder och Matti Närhi 88,24 då han var 22.

Enligt managern Harri Halme är det bara Storbritanniens Steve Backley som kastat längre än Helander i samma ålder. Han klarade över 89 meter som 21-åring.

Helander har redan klarat EM-kvalgränsen (80 meter) och är given i EM i Berlin, fast han inte ännu är uttagen. Han kommer inte att tävla förrän i Kalevaspelen i Jyväskylä mot slutet av juli, varefter EM-truppen spikas.

– Antti Ruuskanen ser ut att vara i bra form. Förhoppningsvis klarar någon tredje kastare också EM-gränsen, så vi får tre spjutkastare till EM, säger Helander.

Resultat från SFIM 2018 hittar du här.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning