Helander utslagen – Etelätalo till spjutfinalen i VM

Oliver Helander klarade drygt 80 meter i sitt enda uppmätta försök. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Det blir ingen VM-final för Oliver Helander.

Lassi Etelätalo är den enda som representerar Finland i söndagens spjutfinal. Oliver Helander och Antti Ruuskanen blev utslagna i kvalet.

– Jag är på något sätt väldigt osäker för tillfället. Tekniskt sett var det mycket dåliga prestationer, säger Helander i Yles tv-sändning.

Blickar framåt

I sitt andra kast klarade Helander 80.36. Hyfsat, men inte tillräckligt för final. De två andra landade kring 70-75 meter.

– Den sista träningen gick bra. Det var bara dåliga kast i dag. Det grämer förstås att det gick så här. I OS i Tokyo går det sedan bättre, säger han.

Oerfaren

Helander drog på sig en revbensskada och tvingades ha en tävlingspaus under sommaren. Då han kom tillbaka hade han problem med sin axel. Hans årsbästa 86.93 satte han i juni.

– Oliver kastade inte dåligt. Hans oerfarenhet syns lite. Men han har tagit ett steg framåt sen förra året, säger friidrottsförbundets spjuttränare Petteri Piiroinen.

I sin seniormästerskapsdebut i EM i Berlin blev Helander utslagen i kvalet. Då mätte hans längsta kast 76.64.

Etelätalo tolva

En som däremot kan vara nöjd med sin insats i spjutkvalet är Lassi Etelätalo. Precis som i hans senaste mästerskap tog han sig vidare som tolfte man.

– Jag fick farten att räcka till och fick till ett bra kast i det sista försöket, säger Etelätalo.

– De första kasten är sällan något vidare. Jag brukar tända till mot slutet.

Comeback efter skador

Kvalgränsen var 84 meter och Etelätalos tredje kast mätte 82.26. Blev några nervpirrande minuter innan han kunde vara säker på att gå till final. Precis som senast, i EM i Zürich 2014. Då var Etelätalo sensationellt fyra. Efter det har han haft olika skador. 2015 tävlade han inte alls och 2016 bara en gång. Den här säsongen har han kommit tillbaka med besked.

– Lassi nådde upp till sin egen nivå, säger Piiroinen.

Ruuskanen utslagen

OS-silver, EM-guld, EM-brons. Den meritlistan vägde inte tungt när Antti Ruuskanen åkte ut ur VM.

– Det kändes bra. Men resultatet var riktigt svagt. Jag var bara dålig, säger han till Yle.

Kvalgränsen var 84 meter. Ruuskanens första kast mätte 75.05. Det andra 72.65.

– Vi lättade på träningen för mycket. Konditionen var bra. Det var ett misstag av mig, säger tränaren Jyrki Blom i Yles tv-sändning.

OS-vinnaren ute

Världsmästaren Johannes Vetter klarade galant kvalet med en båge på 89.35.Magnus Kirt var tvåa med 88.36. Däremot var det överraskande att Tysklands Andreas Hofmann och OS-vinnaren Thomas Röhler blev utslagna.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning