Helander tog första FM-guldet i urvattnad final – ser sig som en outsider i EM

Helander vann med klar marginal även om praktträffarna uteblev Bild: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN

Oliver Helander stod för en stabil kastserie i Jyväskylä – men de riktigt långa bågarna uteblev. Segerresultatet 81,26 var det sämsta på 30 år i FM. – Guldet känns bra, men resultatet kunde ha varit bättre, säger Helander.

I skadade Tero Pitkämäkis och Antti Ruuskanens frånvaro höll spjutfinalen i Jyväskylä sällsynt dålig nivå.

Senast då 81,26 hade räckt till guld var då Tapio Korjus kastade 78,34 i Kuopio 1987. Toni Keränens silverresultat 78,86 var också det sämsta sedan 2005.

Alla ögon var på Oliver Helander i finalen. IF Raseborg-kastaren nådde fem gånger över 80 meter – men bara tre av kasten var godkända. Han skakade irriterat på huvudet flera gånger. Men det första guldet värmde. I fjol tog Helander silver på 80,04.

– Det fanns lite osäkerhet i kastandet, säger Helander, som inte kastat spjut sedan 88-meterskastet i Jakobstad tidigare i juli.

Helander hade problem med stödfoten i de två första kasten, som kunde ha burit längre. Tränaren Glenn Lignell kallar Helanders tävling "lite svår".

– Det syntes att han var jätteivrig över att kasta. Löpningen var snabbare än vanligt och det blev problem med att kontrollera kasten.

– Det gjordes mätningar under tävlingen och utgångshastigheterna var jättebra. Det var höjden på spjutet och stödet som fattades.

Helander ensam i Berlin?

Om man ska se något positivt med tävlingen är det att både Keränen och IF Raseborgs Teo Takala kastade personbästa. Takalas tredje kast på 76,84 räckte till brons.

Om inte en till kastare klarar EM-gränsen på 80 meter nästa vecka skickar Finland två kastare till EM – Helander och Ruuskanen.

– Just nu ser det lite dåligt ut, förhoppningsvis är Ruuskanen i skick i varje fall, säger Helander.

Ruuskanens form är ett stort orosmoment för tillfället. Han stod över Kalevaspelen på grund av en fotskada. Enligt Ruuskanens tränare Jyrki Blom – som talat med Yle Urheilus journalist Laura Arffmann – kommer Ruuskanen få det bråttom med rehabiliteringen. Det kan alltså hända att Helander får representera Finland helt ensam.

– Det vore inte jobbigt att vara ensam, men visst är det roligare med landsmän, säger Helander.

Lignell säger att det vore jätteviktigt för Helander att få en finländsk kollega som sällskap till Berlin.

– Det skulle ge en bättre känsla och så kan idrottarna stödja varandra, även om Olivers EM inte står och faller på det. Men det vore bra för finländsk spjutkastning. Synd att inte Toni Keränen kastade över 80-meter, han var ju nära.

"En outsider i EM"

För Helanders del fungerade Kalevaspelen som generalrepetition inför EM. Han kommer inte att tävla mer innan säsongens höjdpunkt i Berlin i augusti.

Både Helander och Lignell intygar att formen är i skick – det finns bara några små teknikproblem att åtgärda.

– Formen syntes inte i resultatet i dag. Läget är förväntansfullt och vi har tillförlit, säger Lignell.

Vad målsättning i Berlin beträffar är en finalplats det första målet.

– Sedan kan vi försöka plocka några placeringar i finalen, säger Lignell.

Kastet på 88 meter i sommar trissade upp förväntningarna i Finland, men Helander säger att han inte ser sig själv som en medaljkandidat i sitt första stora mästerskap.

– Kanske en outsider om allting går bra.

Just nu ligger Helander på sjätte plats i världsrankingen och har bara européer framför sig.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning