Helander siktar på 90 meter

Framsteg. Oliver Helander tog sin första medalj i senior-FM i Seinäjoki. Bild: Lehtikuva/Timo Aalto

Oliver Helander har ställt ribban högt i spjut. – Nästa år är EM i Berlin huvudmålet, säger IF Raseborg-spjutkastaren.

Oliver Helander var ett av friidrottssommarens stora glädjeämnen, då han krossade 80 meters gränsen tre gånger: 80,04, 80,04 och 80,25. Samtidigt förbättrade han sitt två år gamla personliga rekord med nästan fyra meter.

– Säsongen har varit ganska lyckad, säger tjugoåringen från Karis försiktigt.

I U22-EM i Bydgoszcz var Helander bara sjua med 74,46. Han tog ändå sin första medalj i senior-FM då han vann silver med 80,04 i Seinäjoki.

Ända till VM i London räckte hans resultat inte, det hade krävt 83 meter. Men nästa säsong tänker han defintivt vara med när mästerskapsmedaljerna delas ut i Berlin.

– EM i Berlin är huvudmålet nästa sommar, säger han i samband med att Lidl belönar årets framgångsrikaste idrottare.

– Och att kasta över 85 meter.

85 meter hade räckt till silver i EM i Amsterdam 2016 och i EM i Zürich 2014. Det gäller förstås att få till det vid rätt tidpunkt.

– Jag tror det är realististiskt, bara jag hålls frisk. Det får förstås gärna flyga längre också.

Den senaste säsongen var annars en liten missräkning för den anrika spjutnationen Finland. Tero Pitkämäki var den enda som tog sig till VM och där var han femma, med ett riktigt hyfsat kast i och för sig.

– Förhoppningsvis var det bara ett tillfälligt mellanår. Nästa år Ari Mannio och Antti Ruuskanen också tillbaka efter skador säger Helander.

– Jag kanske också kan höja min nivå nästa år, så vi har hyfsat hög standard igen.

Det var för ungefär ett år sedan som Helander – en mycket begåvad handbollsspelare, som redan hann debutera på landslagsnivå – beslöt att fokusera på spjut. Handbollen har blivit.

– Jag tror mina framgångsmöjligheter är större som spjutkastare än som handbollsspelare.

Han har redan inlett träningen för nästa säsong. I början blir det mest grundträning, löpning och långa serier. I januari blir det ett träningsläger, troligen på Teneriffa, och i april-maj ett till.

– Min explosivitet och höga löpfart är min styrka. Det finns inte egentligen någon särskild egenskap att förbättra, utan det gäller att förbättra allting ett snäpp.

Den internationella nivån i spjut är alldeles hisnande hög för tillfället. Fyra spjutkastare har klarat den magiska 90 meters gränsen under den gångna säsongen.

När tror du en finländare klarar 90 meter nästa gång?

– Förhoppningsvis gör jag det, inom de närmaste tre åren.

– OS i Tokyo 2020 skulle vara ett lämpligt ställe att kasta 90 meter.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning