Helander över 80 meter igen

Silvermedaljör. Oliver Helander tangerade sitt personbästa och belönades med silver. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Tero Pitkämäki får inte sällskap av någon annan finländsk spjutkastare i VM. Inför hemmapubliken i Seinäjoki kunde ingen hindra Pitkämäki från att vinna. Oliver Helander var närmast med ny 80 meters båge.

Oliver Helander inledde spjutfinalen bäst av alla med ett kast på dryga 81 meter i den första omgången. Kariskastaren hölls inte bakom linjen och kastet antecknades som övertramp.

– I dag skulle det nog ha harmat om jag inte hade kastat över 80 meter efter första kastet. Att det blev övertramp är sånt som händer, säger Oliver Helander.

Den tjugoåriga IF Raseborgaren fick vänta till den tredje kastomgången innan karriärens andra 80 meters kast var ett faktum. Spjutet landade vid 80,04, det vill säga en tangering av det personliga rekordet.

– Det hade gärna fått vara en centimeter längre, men jag är nog nöjd med det här, säger Helander.

FM-silvret är Helanders första medalj i Kalevaspelen.

– Den smakar nog helt bra. Det här var min bästa tävling hittills.

– Jag får försöka ta guld nästa år, säger Oliver Helander.

Tero Pitkämäki tog hand om FM-guldet för åttonde gången. Segerkastet mätte 82,80.

– Resultatet grämer, det blev lite lamt, säger Tero Pitkämäki.

Spjutguldet var Pitkämäkis trettonde medalj i Kalevaspelen, vilket gör honom till alla tiders mest framgångsrika herrspjutkastare.

Med åtta segrar delar han nu första platsen då det gäller flest spjutmästerskap på herrsidan tillsammans med Seppo Räty och Matti Järvinen.

Siktar du på ett nionde guld nästa år?

– Jag vet inte alls om jag fortsätter karriären nästa år, säger Tero Pitkämäki.

Det som han däremot vet är att han åker till VM i London för att kämpa om ytterligare en stortävlingsmedalj. Han har redan sju i sin prissamling.

– Det blir en svår uppgift att slå tyskarna. Ganska säkert vinner Vetter (Johannes) eller Röhler (Thomas), men det finns andra medaljer att kämpa om och det är jag ute efter, säger Pitkämäki.

Final Lipsanens mål

Trestegshopparen Simo Lipsanen åker till VM för att ta sig till final.

– Man måste säkert hoppa ganska långt för att ta sig till final, funderar Simo Lipsanen.

I FM hoppade Lipsanen långt, då han segrade med 16,82. Längre än så har bara Johan Meriluoto hoppat i Kalevaspelens historia. Akilleshopparen vann med 17,04 år 2001.

– En helt okej insats. Jag fick inte någon fullträff på plankan, säger Simo Lipsanen.

För en vecka sedan tog han silver i U23-EM i Polen med nya finländska rekordresultatet 17,14.

– Jag lyckades i säsongens huvudtävling, men jag skulle inte säga att den tömde batteriet på något sätt. Jag är nog redo att hoppa långt i VM, säger Lipsanen.

Sandblom osäker

Hangö IK:s Linda Sandblom försvarade höjdsegern från i fjol då hon som enda dam tog sig över höjden 182.

– Det värmer att jag lyckades försvara guldet, säger Linda Sandblom.

Det fanns annat som inte värmde den tjugosjuåriga Hangödamen.

– Jag förstår inte varför vi måste hoppa i motvind. De hade inte ens någon orsak till varför de inte kunde flytta på madrassen. Stavmadrassen har de flyttat varje dag, säger Linda Sandblom.

Hon hoppades få ett gott formbesked med tanke på VM.

– Positivt var att jag gjorde sommarens bästa hopp, fast resultatet säger något annat, säger Sandblom som hoppat 184 som bäst i sommar.

Linda Sandblom har fortfarande chans att ta sig till VM med hallsäsongens resultat på 191.

Enligt den färska VM-rankningen är hon på 25:e plats då de 32 främsta ryms med. Sandblom tar inte ut någon VM-resa.

– Jag har inte fått någon inbjudan till VM ännu. Jag väntar på den först.

– Men det är nog lite fifty-fifty. Jag måste smälta det här först och om inbjudan kommer måste jag ta ställning till den sedan, säger Sandblom.

I fjol deltog hon i både OS i Rio de Janeiro och i EM i Amsterdam. Under årets hallsäsong var hon nionde i hall-EM. I VM har hon inte tidigare deltagit.

- Finlands VM-trupp lär bli tolv idrottare starkt. Tio idrottare klarade VM-kvalgränsen men bara nio åker till London eftersom Wilma Murto står över mästerskapen på grund av skadeproblem.

- De VM-klara idrottarna är: Tero Pitkämäki (spjut), Camilla Richardsson (3 000 m hinder), Minna Nikkanen (stav), Simo Lipsanen (tresteg), Kristiina Mäkelä (tresteg), Aleksi Ojala (gång), Jarkko Kinnunen (gång), Aku Partanen (gång), Anne-Mari Hyryläinen (maraton).

- Dessutom förväntas Arttu Pajulahti (längd), David Söderberg (slägga) och Linda Sandblom (höjd) bli inbjudna till VM tack vare deras rankning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning