Helander lekande lätt till final – ”Blir väldigt besviken om jag inte vinner guld”

Oliver Helander kastade nästan tio meter kortare än färska personbästat i kvalet. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Oliver Helander har prickat in formtoppen och är solklar förhandsfavorit i det tunna startfältet i Kalevaspelen. I spjutkvalet räckte 78 meter – men i finalen siktar han på minst sju meter längre.

I Tero Pitkämäkis och Antti Ruuskanens frånvaro är Oliver Helander enorm förhandsfavorit i herrspjutet. På en blöt Harjustadion kastade Helander 78,02 meter i den första kvalomgången och gick sedan i väg till intervjuzonen.

– Det gick nog ganska enkelt i dag, säger han.

Efter lördagens lätta uppvärmning skruvas tempot upp på söndagen. Då tror Helander på betydligt längre kast.

– Åtminstone 85 meter.

Senast Helander tävlade kastade han 88,02 meter. Efter det sensationella formbeskedet har han tagit det rätt lugnt. Formen är där den ska vara.

Helander stod över resten av omgångarna efter superkastet i Jakobstad. Det kan bli ett liknande scenario i Jyväskylä på söndagen. Ingen annan i startfältet har kastat över 80 meter i år och Helander kan luta sig tillbaka om det första kastet bär långt. Helander vann kvalet med flera meter, näst bäst var Toni Keränen som kastade nytt personbästa 75,84.

– Antalet kast beror på var spjutet landar, säger Helander.

Hoppas på fler EM-deltagare

Med EM runt hörnet finns det ingen orsak att riskera kroppen i onödan, även om FM är en av säsongens höjdpunkter för Helander. IF Raseborgkastaren har ett FM-silver på meritlistan sedan tidigare. Nu är det första guldet nära.

– Jag blir väldigt besviken om jag inte tar guld nu när Pitkämäki och Ruuskanen är borta.

Just nu är bara Helander och Ruuskanen klara för EM-planet till Berlin. Om någon annan når över 80 meter blir det påfyllning i manskapet.

– Hoppas det går så, säger Helander.

Oliver Helander siktade på 85 meter i år – men har redan nått 88 meter. Bild: SPT/Sebastian Backman

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning