Helander ger upp tävlingssäsongen

Oliver Helanders axel är inte i skick och därmed ställer han in årets tävlingssäsong. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Axelskadan gör sig alltjämt påmind och Oliver Helander har i samförstånd med tränaren Glenn Lignell fattat beslutet att ställa in tävlingssäsongen 2020.

Helander opererades i axeln i januari och efter det låg fokus på att så snabbt som möjligt börja träna och ställa in siktet på OS i Tokyo. Men OS sköts upp med ett år på grund av coronaviruspandemin och då årets stora mål inte blir av tycker Helander, 23, att det är bättre att satsa på träning och rehabilitering.

– Hade OS arrangerats som planerat hade jag deltagit. Men under rådande omständigheter anser jag det klokare att dra ner på tävlandet och se till att få axeln helt i skick. Den blir definitivt inte bättre av tävlingskast med full effekt, säger Helander i friidrottsförbundets pressmeddelande.

Operationen i januari gick som planerat och Helander kunde snabbt återuppta träningen. Fysiken har blivit bättre och inledningsvis fungerade också kasträningen fint. Men ju längre våren fortskred, desto värre blev problemen med axeln.

– Då jag ökade effekten i kasten kändes det inledningsvis bra i axeln men så småningom återvände samma smärta som jag kände före operationen. Ett par kastträningarna med hög effekt och så kände jag av smärtan.

Helander har under sommaren kastat runt 80 meter på träning med kortare ansats så kapaciteten har inte försvunnit någonstans.

88,02, 7.7.2018 Jakobstad

86,93, 22.6 2019 Kuortane

85,46, 26.5 2018 Vanda

84,84, 11.6.2019 Åbo

81.17, 25.5 2019 Vanda.

Som det ser ut nu kommer Helander inte att tävla alls i år. Fokus ligger helt på att bli hundraprocentigt frisk och sedan tävla med en hel axel i OS sommaren 2021, förutsatt att tävlingarna blir av.

– Om vi tävlar nu är risken rätt stor att han söndrar något annat i kroppen också, säger tränaren Glenn Lignell.

– Klart att det vore intressant att se hur långt Oliver kunde kasta just nu. Han säger sig vara i 85-metersform men ingen känner hans kropp som han själv. Nu går vi vidare på det sätter han anser bäst.

Helander har gjort 88,02 som bäst. OS-gränsen till Tokyo klarade han förra sommaren med ett kast på 86,93.

Under sensommaren ligger fokus på kvantitet, inte så mycket på kvalitet. Det betyder flera kast med lägre effekt.

– Under en träning kan det bli 100 kast varav 70 med spjut. Det blir två kastträningar per vecka men med lägre effekt, säger Helander.

De fysiska egenskaperna har Helander jobbat på under våren och testresultaten visar att han gått framåt. I femsteg utan ansats gick han för första gången över 17 meter.

– Operationen inverkade först och främst på träningen av överkroppen men undre delen är i väldigt bra skick. I knäböj har han gjort 190, respektive 160 kilo.

– Det finns naturligtvis kastare som är mycket starkare men vi har alltid fokuserat på explosivitet, säger Lignell.

IF Raseborg-atleten Helander bor i Vasa och tränar ofta i Kuortane. Lignell besöker Kuortane regelbundet.

– Vi träffas minst varannan vecka, säger Lignell.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning