Helander fick ont i axeln - VM i fara

Oliver Helanders säsong är i fara. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Kim Amb knäckte finländarna med sitt jättekast på över 85 meter i första omgången. Och som om det inte var nog med elände fick Oliver Helander känningar i den axel han haft problem med tidigare.

Det blev tre kast för Helander, sen var det slutkastat för västnylänningen.

- Det blir att gå på undersökningar i veckan. Hoppas det inte är något värre.

I värsta fall är VM i fara. Och att samma axel ställer till det igen är naturligtvis olycksbådande också med tanke på hela karriären.

– Riktigt bra känns det inte men vi får se. Bara att hålla tummarna.

Vad säger du om Kim Amb?

– Han behärskade vinden och de yttre förhållandena bäst. Och han är i bra form så någon skräll är det inte, säger Helander.

Finländarna brukar som bekant för det mesta regera i spjut, åtminstone då det gäller landskampssammanhang. Men Kim Amb har vunnit tidigare, senast hände det i Tammerfors 2016.

– Det känns väl aldrig bra men han var värd segern. Han kastade på en helt annan nivå än vi övriga, säger Helander.

Helander är uttagen till landskampen mellan USA och Europa i Minsk i början av september. Den resan blir han sannolikt tvungen att ställa in. Till VM i Doha återstår en dryg månad och är det inte något allvarligare fel i axeln är han säkert med i Qatar. Men en träningspaus i det här skedet av säsongen passar inte särskilt bra in i planerna. I synnerhet inte som säsongen kantats av problem för den talangfulle Helander.

Amb i kalasform

Det fanns inför tävlingen farhågor om att Amb skulle ha något stort på gång. I synnerhet som den finska spjutsommaren inte ens med bästa vilka kan kännas särskilt het.

Toni Kuusela kastade 79,36, ett för honom alldeles normalt resultat. Lassi Etelätalo fick upp 82,15 som bäst. Också det ett normalt resultat för honom.

- Då Kim kastade så bra var jag tvungen att gå lite på risk och öka farten i ansatsen lite. Jag fick det inte att stämma fullt ut. I den sista omgången drog jag ner på farten lite och fick upp 82 meter, säger Etelätalo.

Amb stod för tävlingen tre längsta kast och verkar glödhet med ett VM som snart stundar. Då han 2016 vann landskampen gjorde han slut på en 27 år lång svit av finska segrar.

85,89 mätte hans bästa kast på söndagen. Det innebar inte bara personbästa med över en meter – det var även det näst längsta kastet i Sverige genom tiderna. Dessutom var det klart över VM-kvalgränsen som ligger på 83,00 meter. Det svenska rekordet är 89,10, som Patrik Bodén satte 1990.

– Jag såg att det var väldigt långt, det flög iväg fint så jag tänkte att jag börjar fira direkt, säger Amb till TT.

– Jag är så glad, sex år sedan jag "persade" senast. Det är magiskt.

I andra kastet nådde spjutet 84,88, också det över hans tidigare personliga rekord på 84,61.

– Jag har känt mig i god form, året har varit kanonbra med träning och egentligen inga skavanker alls.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning