Helander avslutade säsongen mediokert – Ruuskanen vann spjuttävlingen

Oliver Helander avslutade säsongen med ett kast på 79,22. Bild: Kalle Parkkinen/Lehtikuva

Herrspjutet i Sverigekampen blev ingen sprudlande tillställning – men finländarna tog hem full pott. Oliver Helander slutade tvåa utan att nå över 80-metersgränsen.

Oliver Helander tackade för sig genom att kasta 79,22 i den sista omgången. Det blev också Kariskastarens längsta kast för kvällen.

Helander grimaserade mot tv-kamerorna – men log sedan. Han har en fin genombrottssäsong bakom sig. Efter insatsen svaldes han upp av den finländska segeryran och syntes inte till i intervjuzonen.

Helander nådde över 80 meter i fyra tävlingar i år och slog igenom på allvar. Personbästa lyder numera 88,02. Det kastet fick Helander till i Jakobstad i början av juli.

Ruuskanen vann

Antti Ruuskanen stod för Sverigekampens längsta kast: 82,25. Ingen annan klarade av att spräcka gränsen på 80 meter.

– Hemmapublikens hejande gjorde att jag kände mig som en liten pojke igen. Det var fantastiskt, säger Ruuskanen.

Toni Kuusela fullbordade den finländska trippeln med resultatet 75,96. Kim Amb var bästa svensk med 75,46.

Trippelsegern i spjutet spelade stor roll i avgörandet av Sverigekampen. Tack vare 16–6-segern i grenen utjämnade Finland poängen inför den sista starten. Topi Raitanen tog sedan över stafettpinnen och fullbordade festen genom att vinna loppet på 1 500 meter.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54