Bildspel och video: Helan går skallade under storsitsen på Senatstorget

Vädrets gudar var på festprissarnas sida på torsdagen då över 1 900 studenter samlades på Senatstorget för att lovsjunga vårens ankomst och fira studentnationernas tillblivelse för 375 år sedan. En skål höjdes också för Studentkåren vid Helsingfors universitet som firade sitt 150-årsjubileum.

Snapsvisorna byggde broar över språkmuren då festen körde i gång på torsdagseftermiddagen. Helan går skallade unisont från alla bord och över 1 900 strupar under tsar Alexander den andres vakande ögon.

– Det ska bli spännande att festa tillsammans här på Senatstorget, säger den blivande sjökaptenen Emil Höckerstedt från Nylands Nation i folkvimlet.

Bacchi buller och tumult i all ära, men man måste ju komma ihåg att äta också. Trakteringen vid kullerstenarna var brokig då varje nation körde med sina egna rätter. De välbeställda studenterna förlitar sig på catering, men på Nylands Nation är det jordnära växlar och frivilliga krafter som gäller.

– Vi har kockat hela eftermiddagen. Till förrätt är det gazpacho och som huvudrätt serveras quiche. Till efterrätt vankas chokladmousse, säger värdinnan Emelina Enkvist på Nylands Nation.

Och vad vore en sits utan immande kall punsch till kaffet.

– Vi har kokat vår punsch själva. Den ska stå länge innan den kan serveras, säger klubbmästaren Elias Schulman.

Han står i beråd att avslöja receptet då han hyschas ned av sina kompisar.

– Berätta nu inte allt, säger de och återställer ordningen.

Mitt i allt oväsen och den glammiga festyran gjorde president Tarja Halonen ett tappert försök att hålla tal vid Storkyrkans trapport.

– Ni ska inte ha dåligt samvete för att ni har ett litet avbrott i studierna i kväll, sade hon och belönades med bullriga skrattsalvor.

Halonen berättade om sitt förflutna vid Södra Finlands nation och om sitt uppdrag som ordförande i nationens kvinnoklubb.

– En sits är ett ypperligt sätt att umgås. Det främjar samarbetet. Också hjärnans samarbete främjas då bägge hjärnhalvorna, tanken och känslan, är med på noterna, sade Halonen.

Nästan 2 000 studenter lovsjöng våren och studentnationernas tillblivelse för 375 år sedan på torsdagen på Senatstorget. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Nylands Nation bullade upp på Senatstorget på torsdagen. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Nästan 2 000 studenter lovsjöng våren och studentnationernas tillblivelse för 375 år sedan på torsdagen på Senatstorget. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Nästan 2 000 studenter lovsjöng våren och studentnationernas tillblivelse för 375 år sedan på torsdagen på Senatstorget. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

President Tarja Halonen och maken Pentti Arajärvi deltog i torsdagens sits på Senatstorget. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Emelina Enkvist har komponerat menyn för Nylands Nation. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Ni ska inte ha dåligt samvete för att ni har ett avbrott i studierna i kväll, sade president Tarja Halonen. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Emil Höckerstedt från Nylands Nation lät sig väl smaka. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning