Hela Viirus vill inte flytta

Det du inte minns. Peter Kanerva och Viktor Idman i pjäsen om mobbaren och offret som återser varandra. Bild: Okänd

Teater Viirus flytt till Busholmen hösten 2017 väcker farhågor och skådespelaren Viktor Idman säger upp sig. Viirus ledning framhåller ändå att en klar majoritet stöder flytten.

Det var Yle som först rapporterade om konflikten på Viirus, där Idman och några föreningsmedlemmar kritiserat flytten till det nya finlandssvenska kvarteret Victoria på Busholmen. De är oroliga för att Viirus ska bli mera institutionaliserad om verksamheten flyttar till det stiftelseägda nya området.

Viirus ledning vill ändå tona ner det hela och vill inte ens kalla det en konflikt. Olika åsikter finns i alla kollektiv, säger Matilda von Weissenberg, teaterns administrativa ledare.

– Vi har diskuterat det här länge inom både personalen och styrelsen. Viktor har varit emot det från början och det respekterar vi och vi har diskuterat det, men vi grälar inte, hatar inte varandra utan jobbar fortsättningsvis sida vid sida. Viktor är den enda som har sagt upp sig, alla andra i personalen är för en flytt, säger hon.

Ändrade åsikt

Så var det inte från början. När Stiftelsen kvarteret Victoria första gången kontaktade Viirus för ungefär ett år sedan och erbjöd dem utrymmet så var alla i personalen emot en flytt, säger Idman.

– Tyvärr har den procenten blivit mindre och mindre. Vi tackade nej två gånger, men när de tog kontakt en tredje gång började förhandlingarna löpa, säger han.

Han är den enda som sagt upp sig, men säger att två tidigare Viirus-skådespelare och en regissör på grund av flytten hoppat av den planerade jubileumsföreställningen när Viirus fyller 30 år i höst.

Varför bestämde du dig för att inte flytta med Viirus till Busholmen?

– Viirus stöttepelare har alltid varit självständighet och integritet. Jag håller fast vid att Viirus inte ska skriva ett samarbetsavtal med någon, särskilt inte med Stiftelsen kvarteret Victoria. Max Arhippainen (styrelseordförande för stiftelsen) har sagt att stiftelsen nog kommer att ha åsikter om Viirus verksamhet, men att det i slutändan är Viirus som bestämmer. För mig är det här extremt oroväckande.

"Väggarna avgör inte"

Det enda som Viirus samarbetsavtal med stiftelsen förbinder teatern till är att hyra ut sina utrymmen till andra teatergrupper eller festivaler trettio procent av tiden, säger von Weissenberg.

– Det kommer inte att bli något kulturhus i traditionell bemärkelse, utan vi kommer att skapa något som Viirus kan stå för. Vi kan välja vem vi samarbetar med och kommer att tillsätta ett konstnärligt råd och en programproducent. Flytten påverkar inte vår konstnärliga integritet, jag tror inte att väggarna bestämmer hur konsten ser ut, säger hon.

Viirus nuvarande utrymmen i Kronohagen är för små för både kontorspersonal, teknik och publik, säger hon.

– Jag vet inte vilken teater i Finland som skulle tacka nej till ett erbjudande om utrymmen som är nästan dubbelt så stora, nya och utrustade med teknik och en inkörsport där man kan lasta in saker rakt på scenen, säger hon.

Idman befarar ändå att samarbetsavtalet inte begränsas till utrymmen. Stiftelsen är en allmännyttig förening och måste enligt lag ha ett brett utbud, medan Viirus utbud hittills varit raka motsatsen, säger han.

– Tyvärr säljer teatern sin själ för nya, fina utrymmen. Vi skulle till exempel inte kunna göra en granskande föreställning om Konstsamfundets (en av ägarna) kulturpolitiska makt, säger han.

Trots att samarbetsavtalet redan var undertecknat röstade föreningen på torsdagen om flytten – sexton röstade för och tre röstade mot. Idman är kritisk till att föreningen inte fick ta del av innehållet i kontraktet innan styrelsen skrev under det.

– I och med att kontraktet redan var underskrivet stod det mycket mer på spel än om det är en bra idé att flytta eller inte. Om man hade röstat emot hade det haft större konsekvenser än att bara tacka nej, säger han. (FNB–SPT–HEIDI HAKALA)

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning