Hela Nyland är tillbaka i accelerationsfasen – nu föreslås nya begränsningar för Västnyland

Den regionala coronasamordningsgruppen påminner om vikten av att kunna hålla två meters avstånd även under privata sammankomster. Bild: Jeanette Östman/SPT

Antalet nya coronafall stiger nu i hela Nyland. Den regionala coronasamordningsgruppen hoppas därför få se nya sammankomstbegränsningar i Västnyland.

Nylands regionala coronasamordningsgrupp har beslutat att hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt åter övergår till accelerationsfasen.

Samordningsgruppen fattade beslutet under sitt möte på torsdagen.

Tidigare har Västnyland befunnit sig på epidemins basnivå, medan resten av området varit i accelerationsfasen.

Totalt talar man om tre olika coronafaser i Finland varav basnivån är den lindrigaste, följd av accelerationsfasen. Fasen för samhällsspridning är den mest allvarliga.

Det är nu den femte veckan i rad som antalet coronafall ökar i hela Nyland.

En tydlig ökning av antalet nya coronafall har på sistone även skett i Västnyland. Till följd av det föreslår samordningsgruppen att Regionförvaltningsverket i Södra Finland beslutar att utvidga de restriktioner för sammankomster som gäller i huvudstadsregionen till att gälla hela Nyland.

Också vad gäller privata sammankomster rekommenderar samordningsgruppen starkt att man inte samlas i grupper på fler än tio personer inomhus ifall man inte kan säkerställa ett avstånd på två meter bland alla på plats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning