Hela guldlaget kan nobba Vita huset

USA:s reservmålvakt Ashlyn Harris och anfallsstjärnan Megan Rapinoe väljer båda att avstå ett eventuellt besök i Vita huset efter VM-guldet. Bild: Franck Fife/Lehtikuva-AFP

Hela USA:s VM-lag kan komma att tacka nej till president Donald Trumps inbjudan till Vita huset efter segern i fotbolls-VM. Om en sådan nu kommer.

USA besegrade Nederländerna med 2–0 i VM-finalen i fotboll i Lyon och genast trillade gratulationerna in.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio, som även vill bli Demokraternas presidentkandidat, bjöd efter segern in laget till en parad i staden på onsdag, och de tidigare presidenterna Bill Clinton och Barack Obama hyllade båda laget på Twitter. Men om världsmästarna även får en inbjudan av Donald Trump till Vita huset är fortfarande osäkert.

Storstjärnan Megan Rapinoe har tidigare under mästerskapet kritiserat Trump och sagt att hon inte "vill till det jäkla vita huset", och hon har fått medhåll från försvararen Ali Krieger.

Traditionsenligt bjuds amerikanska mästarlag in till Vita huset i Washington för avtackning och hyllningar från presidenten, och Trump hade efter en längre svada om Rapinoe på Twitter redan innan kvartsfinalerna bjudit in hela laget – oavsett om de vann VM eller inte. Men efter guldet, och flera nya nedsättande ord om Trump av några spelare, fick presidenten på en pressträff frågan om en inbjudan.

– Det har vi inte riktigt funderat på. Vi får se närmare på det, svarade Trump, enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Inte samma principer"

Om en inbjudan väl kommer är det tveksamt om mästarlaget tackar ja. Efter VM-finalen på Stade de Lyon frågade TT några av de övriga VM-guldmedaljörerna hur de ser på ett eventuellt besök. Tydligast var reservmålvakten Ashlyn Harris.

– Jag tror inte att laget kommer att gå dit, säger hon.

Varför?

– Vi har inte samma principer. Jag kommer definitivt inte gå dit, inte en chans. Men jag kan inte tala för hela laget.

Du talar om presidenten?

– Jag har ingenting att säga om honom.

Högerytterstjärnan Tobin Heath och veteranen Carli Lloyd, som var den som lyfte VM-pokalen först, var inte lika tydliga som Harris.

– Jag vet inte, men jag ska fira nu däremot, säger Heath.

– Jag har inte ens tänkt på det, jag tänker fortfarande på VM-guldet, säger Lloyd.

"Inte blivit inbjuden"

På presskonferensen efter VM-finalen fördes Vita huset-firandet upp på tal. Förbundskaptenen Jill Ellis bemötte frågan med ett leende.

– Jag har inte blivit inbjuden (och) skulle inte satsa mina pengar på det, säger hon, enligt Reuters.

Tidigare i veckan sade anfallsstjärnan Alex Morgan, enligt samma nyhetsbyrå, att det troliga är att laget tar ett gemensamt beslut.

Megan Rapinoe, utnämnd till VM:s bästa spelare av Internationella fotbollsförbundet Fifa, och Donald Trumps ordkrig kring Vita huset-besöket började i slutet av juni.

Vägrade sjunga med

Under VM har lagkaptenen dessutom vägrat att sjunga med i nationalsången i protest mot orättvisor i det amerikanska samhället.

– Jag kommer inte åka dit. Vi kommer inte bli inbjudna. Jag tvivlar på det, sade Rapinoe i ett videoklipp om ett eventuellt besök i Vita huset.

Donald Trump twittrade ilsket ett svar: "Megan borde aldrig vara respektlös mot vårt land, Vita huset eller vår flagga, särskilt inte eftersom så mycket har gjorts för henne och laget. Var stolt över flaggan du bär", skrev Trump då på Twitter.

Efter guldet gratulerade Trump i alla fall laget.

"Grattis till USA:s fotbollslag för segern i världsmästerskapen! Jättebra och härligt spelat. USA är stolt över er alla!", twittrar han.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning