Hela folkets triathlon

Ett varv till. Philipp Fuss har just gjort sitt första varv till Olars i Esbo och cyklar i väg för att göra ett varv till. Bild: Lukas Rusk

Det var folkfest på Sandudd när dryga femhundra personer samlades för att genomföra triathlon och medan deras familjer hejade på. Tävlandena fick cykla längs Västerleden till Olars i Esbo och simma till Café Regatta.

Det är idel glada miner vid mållinjen för Next Triathlon Helsinki. Barn skriker och hejar på sina föräldrar, hundar viftar på svansen när de ser husse springa över mållinjen och makar omfamnar sina käraste som just avslutat en krävande idrottsprestation.

– Det gick helt okej. Det är kul med triathlon i Helsingfors, säger Petra Katainen som just kommit i mål.

Katainen blev elfte i kvinnornas allmänna klass.

– Löpningen gick inte så bra. Jag har haft lite ont i knät så jag har inte kunnat träna så mycket.

Katainen genomförde olympisk distans: först simmande hon en och en halv kilometer från Sandudds badstrand till Café Regattas strand och tillbaka, sedan cyklade hon fyrtio kilometer alltså två varv till Olars i Esbo längs Västerleden och sedan sprang hon tio kilometer alltså tre varv runt Sandudds gravgård. Vädret har varit varmt och soligt.

– Det skulle inte ha skadat med lite regn tidigare!

Strax efter att Katainen kommit i mål börjar det regna lite.

– Det hade pratats om att det skulle finnas blågröna alger vid stranden men tur som var verkade det inte finnas några i dag. Vår klass startade sju minuter efter männen, så jag hann simma ikapp ett tiotal män. Det var lite besvärligt.

Medalj. Petra Katainen blev elfte i kvinnornas allmänna klass. Bild: Lukas Rusk

Hon har tidigare genomfört triathlon två gånger – i somras redan en gång tidigare i Vanda. Katainen är simtränare för Helsingfors triathlonförbund.

– Jag började med triathlon för att jag inte endast ville träna andra, jag ville också vara med själv.

Nästa vecka ska Katainen springa halvmaraton.

– Jag deltar i Helsinki City Run. Jag har sprungit halvmaraton kring tio gånger. I framtiden ska jag också genomföra medeldistans i triathlon.

I medeldistansen simmar man knappa två kilometer, cyklar nittio kilometer och springer dryga tjugoen kilometer, en halvmaraton.

Katainen har sportat sedan hon var tio år. Hon har bland annat tävlat på EM-nivå i simning och skidåkning.

Bästa applåderna till sist

Next Triathlon Helsinki ordnas av Triathlon Challenge Helsinki. I år har de redan ordnat ett triathlon, i Långvik i Kyrkslätt i början av sommaren.

Samuli Hirsi jobbar som frivillig för Next Triathlon Helsinki och ansvarar för simningsetappen. Han berättar att han varit med och ordnat tävlingar i tio år. I år har han varit med och ordnat tävlingarna i Vanda och i Kyrkslätt och ska ännu vara med och ordna Helsinki City Triathlon mot slutet av augusti.

– En stor del av schacket bakom tävlingarna är samma trots att det är olika organisationer som ordnar dem. Jag är simningstränare och en bekant frågade med mig.

Det är första gången som ett triathlon ordnas i Sandudd. Hirsi säger att allt gått bra och att rutterna är trevliga.

– Vi hade inga blåalger på simningsetapp, de hade uppenbarligen blåst ut till havs. Ingen fick i alla fall några symtom. Något av det finaste för tävlandena har säkert varit att få cykla för Västerleden.

Hirsi säger att tävlingen är en "hela folkets tävling" och att det är något av det han gillar bäst med tävlingarna.

– Det handlar inte så mycket om vem som klarar sig bäst. Jag har själv funderat att alla människor inte får uppleva att någon hejar på dem under hela sitt liv. Något av det viktigaste med de här tävlingarna är att alla blir hejade på. Det sägs ju att de som kommer i mål sist får de bästa applåderna.

Slutspurt. Lasse Harja har endast några meter kvar till mållinjen. Bild: Lukas Rusk

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning