"Hela det danska folket vet vad som hände 1992"

Dansk glädjehög där Brian Laudrup tar sig för huvudet och Henrik Larsen i ett glädjesprång efter att Kim Vilfort gjort 2–0-målet mot Tyskland i EM-finalen 1992 på Ullevi i Göteborg. Bild: Joakim Roos/TT

För nästan 30 år sedan exploderade dansk dynamit på Ullevi i Göteborg.Då tog Danmark ett sensationellt EM-guld – nu vågar landet tro på en ny titel.– Vi går in i EM med en dröm om mirakel. Vi är landet av sagor, säger förbundskaptenen Kasper Hjulmand.

– Hela det danska folket vet vad som hände 1992. Det har gjorts filmer och serier om guldet och alla spelare från den tiden är fortfarande väldigt kända i Danmark. Deras arv är oerhört stort – de visade att det är möjligt att vinna en stor turnering, säger den nuvarande landslagsstjärnan Christian Eriksen, som var tre månader gammal vid EM-guldet.

Schmeichel i mål – nu som då

Danmark var ju inte ens kvalificerat för mästerskapet. Först efter att Jugoslavien blivit uteslutet på grund av inbördeskriget fick danskarna en plats i turneringen med mindre än två veckor kvar till EM-premiären.

Nu har det gått 29 år sedan John "Faxe" Jensen och Kim Vilfort avgjorde EM-finalen mot det regerande mästarlaget Tyskland på Ullevi i Göteborg (2–0). I målet stod Manchester United-stjärnan Peter Schmeichel – nu är det hans son Kasper som är landslagsmålvakt i Danmark.

Då var Schmeichel den yngre i femårsåldern, men några minnesvärda berättelser från 1992 har han inte fått höra från sin pappa.

– Om jag ska vara ärlig är min pappa inte typen som pratar om det förgångna. Mina minnen kommer från andra människor och filmer, och självklart visas det alltid höjdpunkter från 1992 varje gång vi ska spela en turnering, säger Leicestermålvakten Kasper Schmeichel.

"Vill vara bäst"

Årets EM har elva värdstäder och Köpenhamn är en av dem. Danmark spelar samtliga tre gruppspelsmatcher mot Finland, Belgien och Ryssland hemma på Parken och åtminstone förbundskaptenen Kasper Hjulmand vågar drömma stort.

– Vi måste våga tro på det. Vi går in i turneringen med en dröm om mirakel. Vi är landet av sagor, så vem vet, säger 49-årige Hjulmand.

Hur övertygar du spelarna om att drömma på samma sätt?

– Det behöver jag inte göra. Vi har en grupp av spelare som representerar ett Danmark när det är som bäst. Vi vill vara bäst, men vi har fortfarande fötterna kvar på jorden, säger Hjulmand.

Andra tider nu

Samtidigt poängterar både han och Interstjärnan Christian Eriksen att EM har växt betydligt sedan 1992.

– Då var det en väldigt kort turnering med endast åtta lag i två grupper. Det var bara semifinal och final. Nu är det en längre turnering med fler lag (24) och det brukar gynna de stora nationerna, säger Kasper Hjulmand.

Förutom mittfältsmotorn Eriksen framhåller den danske förbundskaptenen just Kasper Schmeichel som avgörande faktor om danskarna återigen ska få uppleva en guldkantad EM-sommar.

– Om vårt land ska vinna något är våra målvakter oerhört viktiga. Det skedde med hans pappa och förhoppningsvis kommer det att ske igen, säger Kasper Hjulmand.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning