Hektiskt VM – då njuter backstjärnan

Bild: Anders Wiklund/TT

Ingen hos toppkonkurrenterna har spelat lika mycket som Oliver Ekman Larsson i starten av ishockey-VM.Själv njuter Tre Kronors stjärnback av all istid:– Det är kul att få så mycket förtroende, man växer som spelare och person.

Ni som har följt VM-turneringen från Royal Arena i Köpenhamn har fått se massor av den småländske Arizonabacken.

Med 24.09 i snitt på de tre första matcherna spelar han drygt två minuter mer än någon i de andra topplagen som har fördelat ut sin istid mer. Hos OS-mästaren Ryssland har exempelvis ingen spelare snittat mer än 18.43 efter de tre första matcherna. Däremot finns det tre spelare i de lägre rankade lagen som har spelat mer den svenske backklippan.

Efter en lång säsong är VM en intensiv historia där de lag som når medaljmatcherna spelar tio matcher på 17 dagar. Men någon oro för att orken ska tryta har han inte:

– Det ska vara lugnt, tycker jag. Det är ju därför man tränar hårt på sommaren för att kunna spela ända in i slutet så här och verkligen hålla. Peppar, peppar så har jag alltid varit bättre när det väl gäller och då man ska vara som bäst, säger Ekman Larsson som snittade 23.41 över 82 matcher med Arizona.

Vill spela mycket

I stället njuter han av varenda sekund.

– Det är kul att spela powerplay, boxplay och fem mot fem, alla situationer. Så jag hoppas det håller i sig, säger Ekman Larsson som avstod tisdagens frivilliga isträning.

Den 26-årige stjärnbacken har lyft sin nivå ytterligare ett snäpp. Han har blivit den där fältherren och med pondus och självförtroende ser det ut som att han "äger" isen i varje byte.

TT: Känner du så själv också?

– Nej, så tänker jag inte, men det är kul att folk ser det. Jag tycker att jag har blivit bättre på min defensiva sida och spelar lite hårdare och rejälare, säger Ekman Larsson som länge har varit en offensiv gigant.

"Står upp för varandra"

Han är den ende svenske backen som har gjort mål hittills i VM, står på två poäng (1+1) och har +6 i plus/minus.

Det blev heta känslor i mötet med Frankrike i måndags kväll sedan backpartnern Adam Larsson tacklat franske forwarden Guillaume Leclerc misstänkt mot huvudet. Ekman Larsson tror dock att de spelar ihop även mot Österrike och att tacklingen inte kommer att leda till avstängning.

– Ja, det hoppas jag. Samtidigt tycker jag att det är kul att se när vi spelare står upp för varandra. Vi får se om det blir något av tacklingen, jag läste något om att fransmannen hade uttalat sig om att det var en juste tackling.

Ekman Larsson var ju med och ledde Sverige till VM-guld i fjol, han ser likheter i processen nu.

– Vi blev bättre och bättre för varje match som gick i fjolårets turnering och det är det vi strävar efter. Jag tycker att det har varit helt okej, det positiva är att vi har vunnit tre matcher. Sedan finns det alltid saker man kan göra bättre, som i powerplay och att vara lite rakare på mål när vi får chanserna.

Alla lag (minst två spelade matcher, snitt per match):

1) Jonas Holøs, Norge, 26.04.

2) Jesper Jensen Aabo, Danmark, 24.49.

3) Dennis Seidenberg, Tyskland, 24.33.

4) Oliver Ekman Larsson, Sverige, 24.09.

5) Kristaps Sotnieks, Lettland, 23.19.

Mest istid hos toppkonkurrenterna, snitt per match:

Tjeckien: Radko Gudas, 21.58.

Kanada: Aaron Ekblad, 21.42.

USA: Alec Martinez, 21.15.

Finland: Kasperi Kapanen, 19.41.

Ryssland: Bogdan Kiselevitj, 18.43.

Källa: iihf.com (gäller till och med måndagens matcher).

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning