Hektisk skolavslutning för polisen

Polisen hade fullt upp under skolavslutningskvällen. Här får några unga lov att hälla ut sina drycker. Bild: Seppo Samuli/Lehtikuva

Skolavslutningsfirandet höll polisen sysselsatt under lördagen. Stora folksamlingar, slagsmål och fyrverkeripjäser präglade kvällen och natten.

Polisen i Helsingfors hade en hel del att göra under lördagskvällen och -natten. Många firade skolavslutningen i parker och på stränder – så pass många att polisen valde att tömma Sinebrychoffparken, Tjärholmen och Sandudds badstrand på människor.

Orsaken ska ha varit de stora folksamlingarna, samt mörkrets intrång, meddelar Helsingforspolisen på Twitter. Det var inte längre möjligt för polisen att bevaka och kontrollera enskilda händelser.

Överkommissarie Jarkko Lehtinen vid Helsingforspolisen är ändå nöjd med hur polisen lyckades hantera de olika situationerna under skolavslutningskvällen – som var den mest hektiska för polisen hittills i år.

– Det var riktigt mycket folk i parkerna – inte bara unga, utan även vuxna, eftersom de inte hade möjlighet att vistas vid restauranger och barer på samma vis som i vanliga fall. Det varma vädret var såklart också en orsak till att så många människor var i farten, säger Lehtinen.

Hur reagerade folk då ni tvingades evakuera vid Sinebrychoffparken, Sandudds badstrand och Tjärholmen?

– På ett bra sätt tycker jag. Evakueringarna gick smidigt och efteråt fick vi bättre kontroll på läget. Åtgärderna gav önskad effekt.

Enligt Lehtinen förekom slagsmål och till och med en knivhuggning på de nämnda platserna.

– Evakueringarna var nödvändiga för att trygga säkerheten.

Lehtinen säger att cirka hundra extrainkallade poliser patrullerade de folkrikaste parkerna och ställena under kvällen och natten. De hade också som uppgift att beslagta alkohol av minderåriga.

Även polisen i västra Nyland hade en del att stå i under skolavslutningskvällen. Liessaari i Lojo, Sökö i Esbo och Stallörsparken i Ekenäs var några ställen som drog till sig stora folksamlingar, meddelade man via Twitter.

Kimmo Markkula, biträdande polischef vid polisen i västra Nyland, säger ändå att kvällen var förvånansvärt lugn med tanke på omständigheterna.

– Vi får tacka de unga. Visst var folk ute och firade, men tittar man på antalet uppdrag för polisen så hade vi inte mer att göra än under ett vanligt sommarveckoslut, säger Markkula.

Polisen hade sammanlagt 144 uppdrag under skolavslutningskvällen. Mest nöjd är Markkula över det faktum att polisen inte behövde gripa en enda person.

– Det känns bra att kunna meddela det.

Mer pådrag i östra Nyland

Polisen i östra Nyland rapporterar om folkmassor och oroligheter vid bland annat Skeppsbron i Lovisa och Strandparken i Träskända på Twitter.

Enligt kommissarie Kimmo Klemetti var kvällen och natten den mest hektiska för Polisen i östra Nyland på ett par år.

– Man kan definitivt säga att det firades ordentligt. Sammanlagt hade vi 326 uppdrag. Alla patruller hade fullt upp fram till klockan tre i natt, säger Klemetti då HBL ringer upp honom.

Främst rörde det sig om störningar av den allmänna ordningen, men även slagsmål fyllekörningar och misshandel sysselsatte polisen under skolavslutningen.

Polisen patrullerade på Sandstrand i Helsingfors. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Enligt Klemetti var polispatrullerna väl förberedda inför den hektiska kvällen och natten, vilket underlättade arbetet.

– Vi hade skapat en specialorganisation uttryckligen för den här kvällen och vi hade tillräckligt med poliser i tjänst. Vi utnyttjade drönare i samband med övervakningen, vilket underlättade arbetet, säger han.

Vidare berättar Klemetti att ett gott samarbete med kommuner, ungdomsorganisationer och andra aktörer var nyckeln till att hålla händelserna i schack.

Unga i dåligt skick i Åbo

Mängder av ungdomar var ute och firade under lördagsnatten, skriver polisen i Sydvästra Finland i ett pressmeddelande.

Det blev ändå lite färre utryckningar än tidigare år eftersom läget var lugnt på många ställen där ungdomar har för vana att samlas, som till exempel Ispois badstrand.

Twitter skrev polisen att många unga som varit i väldigt dåligt skick förts till polisstationen i Åbo för att nyktra till under kvällen och natten.

Polisen bad föräldrar att hämta sina unga, och påpekade att varje fall anmäls till barnskyddet.

På hela bevakningsområdet gjorde polisen tiotals anmälningar till barnskyddet och hällde ut stora mängder av olika alkoholdrycker.

Polisen meddelar också om en allvarlig händelse i Åbo. Kring klockan åtta på lördagskvällen blev en minderårig flicka påkörd av ett tåg och skadades allvarligt.

Artikeln uppdaterad klockan 11.49 med kommentarer av överkommissarie Jarkko Lehtinen vid Helsingforspolisen och även klockan 13.01 med kommentarer av Kimmo Markkula, biträdande polischef vid polisen i västra Nyland. Klockan 17.55 uppdaterad med läget i Åbo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning