Hektisk natt för polisen efter skolavslutningen – men Helsingforsunga får beröm

Många unga i Helsingfors firade in sommaren utomhus, bland annat på sandstranden i Sandudd. Bild: Lehtikuva/Aku Häyrynen

Polisens uppdrag under natten mot söndagen bestod huvudsakligen av att tysta ner alltför högljudda fester, beslagta alkoholdrycker och stoppa slagsmål.

Lördagens skolavslutning och det varma vädret lockade ungdomar på olika håll i Finland att festa utomhus. Polisen hade fullt upp med att hålla festligheterna under kontroll, men natten förlöpte utan större dramatik.

Polisens uppdrag bestod i huvudsak av att tysta ner alltför högljudda fester, beslagta alkoholdrycker och stoppa slagsmål. Särskilt för polisen i Östra Nylands polisdistrikt gick det vilt till: Vid Hanaböle träsk i Vanda behövde en polispatrull förstärkning för att få slut på ett slagsmål.

I Esbo var det betydligt lugnare. Ett stort antal ungdomar samlades på Mellstens badstrand, men vid ettiden på natten kunde polisen konstatera att man inte stött på ett enda slagsmål.

Helsingforspolisen berömmer däremot ungdomarna: "De unga firade måttligare än många vuxna under ett vanligt veckoslut".

Också räddningsverket i Helsingfors uppger på Twitter att skolavslutningslördagen firades med måtta. Första hjälpen behövde ges i 245 fall, vilket är 45 procent mer än under ett vanligt dygn. "En betydande del berodde på alkoholbruk."

Polisen i Österbotten firade skolavslutningen med att intensifiera sin Twitterrapportering och meddela om nattens uppdrag med tweetar. Polisen ingrep i slagsmål och misshandelsfall i bland annat Vasa, Seinäjoki och Jakobstad. Dessutom hade någon släppt ut hästar ur en hage i början av kvällen. Polisen såg också till att proviantera för att orka hela natten lång.

I Åbotrakten samlade ungdomarna vid badstränder och sandgropar. Vid 22-tiden på kvällen hade polisen redan tagit hand om ett tjugotal ungdomar som druckit sig redlöst berusade. Efter det uppmanade polisen föräldrarna att ta reda på var deras barn befinner sig.

Trots påminnelser om att det är olagligt att dricka alkohol som minderårig stötte polisen på många ungdomar som hade alkoholdrycker med sig.

Polisen eller räddningsverket har inte rapporterat om några allvarliga olyckor under nattens lopp.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning