Hektisk helg väntar om brexit

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på besök hos EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i onsdags. Arkivfoto. Bild: Aaron Chown/TT-AP

Pessimismen är tung i EU om brexitläget, med bara tre veckor kvar till en hård brexit.

Trots förhandlingar under hela året ser det minst sagt svårt ut att hinna nå ett avtal till den 31 december då de nuvarande övergångsreglerna löper ut.

Tillsammans med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson bestämde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i onsdags om en frist till på söndag för att komma någonvart.

Frågan är om helgens förhandlingar räcker.

– Vi kommer att ta beslut på söndag om huruvida det finns förutsättningar för ett avtal eller inte. Och hur det än går: om mindre än tre veckor så blir det en ny början för gamla vänner, betonar von der Leyen i Bryssel.

Hetta till havs?

EU-kommissionen har lagt fram de nödåtgärder man vill se på plats för att åtminstone säkra flyg- och lastbilstrafiken samt fisket från den 1 januari. Annars finns risk för att inga brittiska flygplan får landa i EU-länderna och vice versa.

Såväl EU-parlamentet som ministerrådet väntas snabbehandla förslagen. Och så måste Storbritannien säga ja eller nej. Någon förhandling i frågorna är inte aktuell.

Mycket tyder på att flyg och lastbilar kommer att accepteras i London – men däremot inte tanken på att tills vidare förlänga nuvarande fisketillgång i åtminstone ett år.

Det bäddar för ett hett nyår till havs, om EU-båtar inte längre släpps in på brittiskt vatten och tvärtom.

Tack vare det utträdesavtal som parterna enades om i fjol bjuder årsskiftet ändå inte på den "stupartade" brexit som då hotade. I utträdesavtalet regleras exempelvis villkoren för EU-medborgare bosatta i Storbritannien samt även gränsfrågorna på Irland.

Blandade brittiska besked

Från Storbritannien kommer blandade besked. I torsdags konstaterade premiärminister Boris Johnson att ett avtal ter sig osannolikt, medan kulturminister Oliver Dowden nu säger att det finns en "betydande möjlighet" att en överenskommelse kan nås.

– Vi är väl 90 procent i mål, konstaterar han i en intervju med Sky News, samtidigt som han understryker att fisket och frågan om likvärdiga konkurrensvillkor är hårda nötter att knäcka.

– Jag föredrar att vi får till ett avtal, och det gör även premiärministern. Men avtalet kan inte komma till stånd till vilket pris som helst, fortsätter han.

Om avtalsförhandlingarna kraschar väntar sannolikt inga nya riktiga förhandlingar förrän långt in på 2021. I så fall lär parterna försöka dela upp diskussionerna i mindre bitar, i hopp om att på så vis komma runt de kärvande områdena.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder under övergångsregler fram till den 31 december för att ge företag och allmänhet tid att anpassa sig till den nya situationen.

Förhandlingar har pågått under hela 2020 om ett omfattande handels- och samarbetsavtal. Om inte en uppgörelse kan nås kommer all handel mellan Storbritannien och EU:s medlemsländer från och med den 1 januari 2021 att följa världshandelsorganisationen WTO:s grundregler kring tullar och tillstånd.

För det brittiska Nordirland, med landgräns mot EU-landet Irland, finns dock färdigt framförhandlade specialregler i det utträdesavtal som parterna enades om i vintras. Utträdesavtalet reglerar även frågor om exempelvis EU-medlemmar bosatta i Storbritannien och vice versa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning