Hejarklack diskvalificerades på Stafettkarnevalen – hindrade andra vid porten

Efter en häftig början blev det ett snöpligt slut för Sursik hejarklack i Stafettkarnevalen. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Sursik skola har flera segrar i bagaget i Stafettkarnevalens hejarklackstävling, men i helgens tävling åkte hejarklacken ut. Det är veterligen första gången i karnevalens historia.

Det är hård kamp om de bästa läktarplatserna under Stafettkarnevalen, och många i hejarklackarna anländer i god tid på morgonen för att försäkra sig om en bra plats då portarna öppnar. Så också denna gång.

Men då portarna öppnades klockan sju på lördagsmorgonen var trängseln värre än vanligt då Sursik hejarklack bildade mur och hindrade de andra att komma in.

En person var tvungen att uppsöka första hjälpen för en smärre skada på grund av tumultet.

– Det var tydligen mycket adrenalin i omlopp redan klockan sju på morgonen. Man glömmer kanske ibland hur mycket hejarklackarna övar och satsar. Då kan det gå så att känslorna tar överhanden, säger Stefan Haglund, ordförande för organisationskommittén.

Så vitt Haglund kan minnas är det första gången i Stafettkarnevalens historia som en hejarklack blir diskvalificerad.

– Men att många kommer tidigt och kampen om platserna är hård är inget nytt, så brukar det vara, en del har till och med övernattat vid porten. Det är viktiga saker, men man får ändå inte hindra andra.

Här kan du se video och läsa mer om hejarklackstävlingen: Video: Petalax vinnare – de österbottniska skolorna dominerade hejarklackstävlingen

Det var två andra skolor som anmälde Sursik för händelserna under morgonen. Hejarklacken visste ändå inte något om följderna förrän på eftermiddagen då karnevalen strax var slut, utan hejade på hela dagen.

– Vi är förstås jättebesvikna, vi har övat i ett års tid. En gång i veckan först och ett par gånger i veckan under våren, säger Lydia Nordlund i åk 9 i Sursik skola till Svenska Yle.

Att beskedet kom sent berodde på att arrangörerna skulle hinna ta ställning i frågan. Incidenten vid porten finns på video.

Kunde man inte dela ut läktarplatserna på förhand för att undvika köandet och trängseln?

– Vi har diskuterat saken tidigare och lottning kunde vara en idé. I det här fallet hade det inneburit ganska mycket extra arbete för arrangörerna att märka ut platserna, men på Olympiastadion går det lättare. Vi kommer nu att fundera på hur vi kunde lösa saken på ett jämlikt och bra sätt, säger Haglund.

Svenska Yle var först med nyheten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning