Heiskanen registreras – här är lejonkedjorna i VM-premiären

Lauri Marjamäki har hittat formationerna inför öppningsmatchen mot Sydkorea på lördagen Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Lauri Marjamäki meddelade på fredagen att Miro Heiskanen är i spelskick och att han gör VM-debut i lördagens match mot Sydkorea.

Det var många som i torsdags höjde på ögonbrynen då Ishockeyförbundet meddelade att Miro Heiskanen inte är en av de 20 spelare som registrerats i VM i Danmark.

Efter lejonens första träningspass i Herning berättade landslagstränaren Lauri Marjamäki att Heiskanen spelar i lördagens match.

– Han spelade inte i helgens EHT-turnering på grund av sjukdom och vi ville se hur han klarar av belastningen då han tränar och det ser bra ut, säger Marjamäki.

Kedjorna klara

På fredagens träningar klarnade det också hur Marjamäki tänkt sig anfallskedjorna. Att Teuvo Teräväinen och Sebastian Aho bildar ett par och Mikael Granlund och Mikko Rantanen ett annat har varit klart sedan tidigare. Marjamäki har placerat Veli-Matti Savinainen med Carolina-duon Teräväinen och Aho medan Kasperi Kapanen är den tredje länken i Granlunds kedja.

– Kedjorna ser bra ut och spelarna har känt till dem redan en tid. Vi har hunnit genomföra två träningspass med de här formationerna och de verkar fungera bra, säger Marjamäki.

I powerplay har Marjamäki valt att toppa laget rejält då den första formationen bildas av Granlund, Teräväinen, Aho, Rantanen och Ville Pokka medan Savinainen, Kapanen, Antti Suomela, Markus Nutivaara och Julius Honka också spelar i numerärt överläge.

– Alla förväntar sig säkert mål och att vi ska lyckas i powerplay. Det är helt klart. Vi har lagt alla ägg i samma korg på sitt sätt. Men vi har två olika powerplayformationer som har olika spelstil. Det är en bra sak, säger Marjamäki.

Finland möter Sydkorea på lördag klockan 17.15. Matchen direktsänds i MTV3 med svenskt referat av HBL:s Niclas Lönnqvist.

Fakta

Lejonen på träning

Finland genomförde sitt första träningspass i Herning på fredagen. Så här såg formationerna ut under träningspasset.

Kasperi Kapanen–Mikael Granlund–Mikko Rantanen

Veli-Matti Savinainen–Sebastian Aho–Teuvo Teräväinen

Pekka Jormakka–Antti Suomela–Sakari Manninen

​​​​​​​Marko Anttila–Janne Pesonen–Saku Mäenalanen

Tommi Kivistö–Julius Honka

Miika Koivisto–Markus Nutivaara

Miro Heiskanen–Ville Pokka

Juuso Riikola

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03