Marjamäki: Nog är de tuffa killar

Bild: Jussi Nukari

Superlöftena Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen steg fram då Lejonen behövde det som mest. – De bidrar med mervärde och ger krydda till spelet, säger chefstränaren Lauri Marjamäki.

Inför Karjalaturneringen var förväntningarna på 18-åriga HIFK-försvararen Miro Heiskanen och jämngamla Jokerit-anfallaren Eeli Tolvanen skyhöga.

Skulle tonåringarna också klara av att leverera i A-landslaget?

Efter Karjalaturneringen är svaret ett rungande ja. Duon var rentav de bästa på planen under de avgörande ögonblicken mot Kanada.

– Nog känns det otroligt bra, seger segerskytten Eeli Tolvanen.

Han forstätter:

– Spelet blev bättre match för match. Mot Ryssland hade jag det svårt, sedan lättade det mot Sverige – och nu gick det bra igen.

Hyllas av chefstränaren

Både Tolvanen och Heiskanen gjorde två mål i turneringen och kvitterade med största sannolikhet ut biljetter till OS-flyget.

Lauri Marjamäki var nöjd över landslagets insats i turneringen och imponerades av löftenas insatser i Hartwallarenan.

– De presterade väldigt bra och passar väldigt bra in i truppen, säger Marjamäki.

Heiskanen och Tolvanen har nu gjort sitt i landslaget inför OS. I december spelar A-landslaget en EHT-turnering till, men då är Heiskanen och Tolvanen upptagna med U20-landslaget.

– Jag hoppas på en plats i OS-truppen. Det finns ändå mycket kvar innan det och jag hoppas på en stor roll i U20-laget, säger Tolvanen.

Heiskanen nöjd

Heiskanen är som vanligt kolugn efter matchen då han svarar på reportrarnas frågor.

Omställningen från ligahockeyn till landslagsspel fungerade felfritt för HIFK:aren.

– Det här var en bra möjlighet för mig och det gick som planerat. Jag gjorde ändå några slarviga missar, bara jag lyckas få bort det ur mitt spel blir det riktigt bra. Jag tycker att jag klarade av att spela mitt eget spel, säger Heiskanen.

Grunden gjuten

Landslagshösten kunde inte ha börjat bättre för Lejonen.

Efter tre segrar på tre matcher är Marjamäki inte pigg på att experimentera allt för mycket i EHT-turneringen i Moskva.

Lotsen vill inte diskutera spelarval – men ger ändå en fingervisning om vad komma skall.

– Jag kommer inte att variera truppen bara för varierandets skull. Det kommer att bli några förändringar i Moskva, men grunden i lagbygget är gjuten, säger Marjamäki.

Marjamäki överraskades rentav av hur bra landslaget presterade tidigt på säsongen.

– Det här ger mycket tro och självförtroende. Det krävs maximiinsatser för att vinna över lag som Kanada och Sverige, säger Marjamäki, som fortsätter att blicka framåt mot den sjunde februari, datumet då laget flyger till Sydkorea.

– Jag har sett OS-ringar i spelarnas ögon sedan sommaren, säger den nöjda chefstränaren.

Matchfakta

Finland–Kanada 4–3 (1–1, 1–1, 2–1)

0–1 Gilbert Brule (Matt Ellison. Wojtek Wolski) 2.22,1–1 Sakari Manninen (Mika Pyörälä, Jesse Virtanen) 12.19, 1–2 Maxim Noreau (Teddy Purcell) 29.36 (powerplay)

,2–2 Sami Lepistö (Pyörälä) 39.54 (powerplay), 3–2 Miro Heiskanen (Jani Lajunen, Antti Erkinjuntti) 42.48, 3–3 Christian Thomas 46.25, 4–3 Eeli Tolvanen (Sami Lepistö, Mika Pyörälä) 52.36 (powerplay)

Utvisningar:

Kanada 5 x 2 minuter, Finland 4 x 2 minuter

Publik: 13 037

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03