Heiskanen efter drömdebuten: "Jag vet vad jag kan"

Miro Heiskanen Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Fjärilar i magen i den första A-landskampen? Det hade inte ett av Finlands största hockeylöften, Miro Heiskanen.– Jag klarade av att spela mitt eget spel, säger målskytten efter segern över Ryssland.

HIFK-backen Miro Heiskanen hörde till Finlands största utropstecken i matchen mot Ryssland.

Heiskanen stod sin vana trogen för flera offensiva räder och bidrog ständigt i anfallet.

I den andra perioden gav slitet utdelning. Heiskanen satte in 2–0 efter ett sällsynt Helsingforssamarbete: Jokeritspelarna Antti Pihlström och Marko Anttila stod för förarbetet.

– Det är alltid kul att näta. Jag fick en bra passning och såg att det fanns tillräckligt med rum för ett avslut, säger en ödmjuk Heiskanen.

Chefstränaren Lauri Marjamäki lovordade debutanten efter matchen.

– Heiskanen har en fantastisk speluppfattning och hans skridskoåkning håller bra för den här nivån. Han är väldigt talangfull.

Starkt OS-besked

Heiskanen är högaktuell för Finlands OS-trupp.

Om inte den poängfarliga backen hade ådragit sig en hjärnskakning i höstas kan det hända att han redan skulle spela i NHL.

Den självsäkra artonåringen klarade av att spela på sina styrkor också mot en drös toppspelare från KHL.

– Jag kunde spela mitt eget spel. Det var inte så överraskande för mig, jag vet vad jag kan.

Men allt var inte en dans på rosor för Heiskanen och gänget. Finland var nära att slarva bort segern. Ryssland kom igen från 0–2 till 2–2 och var på hugget i den tredje perioden.

Men de två baklängesmålen oroar inte Heiskanen.

– Ibland blir det så. Det är onödigt att sticka huvudet i sanden. Ibland studsar pucken på ett oväntat sätt, det kan man ingenting åt, säger Heiskanen.

Marjamäki nöjd

Lauri Marjamäki kunde pusta ut efter segern.

Innan Atte Ohtamaa satte in 3–2 på retur var Finland tillbakapressat. Segern var välkommen för Marjamäki, som stundvis var hårt kritiserad i fjol.

– Såklart finns det saker att förbättra, men vi fick det vi var ute efter.

Trots att Ryssland saknade storstjärnorna Pavel Datjuk och Ilja Kovaltjuk lyfter Marjamäki fram att Ryssland är ett högklassigt lag.

Förra säsongen spelade Finland mot Ryssland fem gånger och förlorade fyra av mötena.

– Vi spelade mot ett stenhårt lag som hör till förhandsfavoriterna i OS. Jag tycker att vi fick det vi var ute efter.

Marjamäki lyfter fram andrakedjan med Julius Junttila, Joonas Kemppainen och Teemu Hartikainen som en av matchens behållningar.

Trion hittade varandra direkt och hittade på rejält med bus framför den ryska buren. Kemppainen satte in matchens öppningsmål, assisterad av Junttila.

– Andrakedjan fungerade bra. Junttila är i mycket bra form och Hartikainen är väldigt stark framför målet. Också Kemppainen gjorde en bra match, säger Marjamäki.

Sverige väntar

Finland fortsätter turneringen med att möta den eviga antagonisten Sverige på lördag. På söndag står Kanada för motståndet.

En småleende Heiskanen ser fram emot mötet mot Tre Kronor.

– Det känns skönt att spela framför en fullsatt hall. Att spela mot Sverige är ju också lite speciellt, det ger extra krydda, säger Heiskanen.

Fakta

Karjala Tournament

Ryssland–Finland 2–3 (0–1, 2–1, 0–1)

I: 1.55 Joonas Kemppainen (Julius Junttila–Miika Koivisto) 0–1.

II: 23.10 Miro Heiskanen (Antti Pihlström–Marko Anttila) 0–2, 26.41 Kirill Kaprizov (Nikita Gusev) 1–2, 37.07 Sergej Plotnikov (Ivan Telegin–Vjatjeslav Vojnov) 2–2.

III: 50.52 Atte Ohtamaa (Anttila) 2–3.

Mv: Igor Sjestjorkin R 4+8+2=14, Mikko Koskinen F 6+8+8=22.

Publik: 10 680

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03