Heikkinen slutade elva på femmilen – loppet var hans sista i ett stort mästerskap: "En maxinsats"

Matti Heikkinen var bäst av de fyra finländarna som körde femmilen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Matti Heikkinen gjorde en stabil insats och var bäste finländare på VM-femmilen. Det var samtidigt hans sista lopp i ett stort mästerskap, säger han till Yle.

Det finländska skidlandslaget har levererat magra resultat genom hela VM i Seefeld. Mästerskapets sista lopp följde samma blåvita manuskript.

Det fanns inga större förhoppningar på Finlands kvartett i herrarnas fristilsfemmil och det blev inga kanonplaceringar.

Ingen av finländarna mäktade med att köra in bland de tio bästa i VM-avslutningen. Matti Heikkinen var överlägset bäst och slutade elva.

I Yles tv-intervju meddelar han att femmilen var hans sista tävling i ett stort mästerskap.

– Det räcker nu. Jag kan bara tacka alla, säger Heikkinen.

Heikkinens röst stockade sig – dels på grund av det beskedet, dels på grund av det långa loppet.

35-åringen var nöjd med insatsen. Med tanke på hur krånglig Heikkinens säsong har varit får elfteplatsen anses vara riktigt bra.

– Det här var en maxinsats. Min trend har gått åt rätt håll och en elfteplats var det jag förtjänade i dag. Jag följde med vad som hände i klungan och försökte spara krafter. Det var en tuff dag i spåret.

Under sin karriär har Heikkinen tagit fyra medaljer. Hans största merit är VM-guldet på femton kilometer klassiskt i Oslo 2011. Dessutom har han två individuella brons och ett stafettbrons i VM-sammanhang.

Nästbäste finländare var Lari Lehtonen. Han gick i mål som 35:e man. Antti Ojansivu blev 39:e och Perttu Hyvärinen 42:a.

Även Lehtonens karriär är i vågskål. Han säger till Yle att han ska operera sig och framtiden är oklar.

Holunds stora ledning höll

Femmilen avgjordes med masstart och de tjugo första kilometrarna var rena sällskapresan. Efter två mil fick Hans Christer Holund nog och höjde tempot.

Norrmannen fick omedelbart en lucka och den bara växte. När femton kilometer återstod hade Holund ett försprång på långt över en minut – och den ledningen höll.

I den stora klungan bakom den ensamme norrmannen var det framför allt ryssarna som var farthållarna.

Med tretton kilometer till mål valde hela det ryska laget att strunta i sista chansen att byta skidor. I stället petade Aleksander Bolsjunov i nästa växel och tog upp jakten.

Hans Christer Holund tog guld. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Norge vann rubbet

Bolsjunov ryckte från resten och knaprade in sekunder på egen hand – en stark bedrift med tanke på att ryssen har kört alla lopp i mästerskapet.

Holund var ett jagat byte och Bolsjunov hade ögonkontakt med norrmannen under de sista kilometrarna, men ryssen hann inte ikapp och får fortsätta vänta på sitt första guld.

Holund vann med tjugoåtta sekunder och tog sitt första guld i karriären. Samtidigt fullbordade han den makalösa uppvisningen från Norge i VM. Herråkarna tog samtliga sex guld i Seefeld och totalt knep Norge tio av tolv guld i längdåkning.

I den stora gruppen bakom tätduon fanns Heikkinen med, men när bronskampen skulle avgöras var han inte med. Norrmannen Sjur Røthe var bäst på upploppet och tog bronset.

Totalt landade Norge på tjugofem medaljer i VM.

1) Norge: 13 guld, 5 silver, 7 brons.

2) Tyskland: 6 guld, 3 silver, 0 brons.

3) Sverige: 2 guld, 2 silver, 1 brons.

4) Polen: 1 guld, 1 silver, 0 brons.

5) Ryssland: 0 guld, 5 silver, 3 brons.

6) Österrike: 0 guld, 4 silver, 5 brons.

7) Italien: 0 guld, 1 silver, 1 brons.

8) Slovenien: 0 guld, 1 silver, 0 brons.

9) Japan: 0 guld, 0 silver, 2 brons.

10) Finland: 0 guld, 0 silver, 1 brons.

10) Frankrike: 0 guld, 0 silver, 1 brons.

10) Schweiz: 0 guld, 0 silver, 1 brons.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning