Heikkinen vill se ändringar i Skidförbundet: Någon måste avgå, fort!

Matti Heikkinen (t.h.) och Anssi Pentsinen skidade till sjunde plats i FM-lagsprinten i Äänekoski. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

VM-guldmedaljören Matti Heikkinen är oroad över skidlandslagets framtid. – Det krävs snabba tag, säger han.

Finland tog bara ett brons i VM i Seefeld och under hela säsongen har det varit tunnsått med framgångar. Det talas om ett generationsskifte – men av allt att döma har Finland blivit efter i utvecklingen.

– Det krävs förändringar – men det kommer att bli svårt om man inte reagerar tillräckligt fort. Redan i vår, säger Matti Heikkinen till HBL.

– Det kommer att krävas personalförändringar i Skidförbundet. Det är min observation och det är en mycket viktig poäng.

Gett respons

Han vill inte gå in på detaljer mer än så. Iivo Niskanen har sagt att Finland borde ta modell av Norge och Sverige och Heikkinen har själv varit i Norge och tränat med landslaget där.

– Jag har gett min respons internt och står till förfogande om någon vill fråga om min åsikt, säger Heikkinen.

– Längdåkning har en stark position i Finland, folk tycker om att åka skidor och titta på skidåkning. Men skidsporten måste kunna förnya sig själv i snabb takt.

Förnyade sig själv

Heikkinen har själv genomgått stora förändringar under sin långa karriär. Han ställde sig länge totalt främmande till masstart – men i VM i Lahtis 2017 tog han brons på 50 km.

– Jag gjorde min debut i världscupen i Kiruna 2002. Sprint infördes i VM-programmet i Lahtis 2001. Skidsporten befann sig mitt i en stor förändring. Jag reagerade sent, men reagerade till slut, förändrade mig och kunde utveckla mina sprintegenskaper, säger Heikkinen.

– Beviset var tredje plats i en mycket snabb femmil i Lahtis.

Avslutar karriären

VM-bronset blev också Heikkinens sista medalj i ett stort mästerskap. Efter 50 km i Seefeld meddelade han att det blev hans sista VM. Han gör sina sista tävlingar i FM i Äänekoski den här helgen samt i FM i Övertorneå nästa helg.

– Under hela min karriär har jag haft den där känslan att det går att utvecklas. Den känslan finns inte längre. Då är det dags att tacka och bocka, säger han.

– Det är förstås en lång process att ta det där beslutet. Jag har tävlat i skidåkning i 26 år så det är inte något man bestämmer så där bara.

Lysebotn

Han lyfter fram VM-guldet i Oslo 2011 som karriärens största stund. Han lyfter också fram en annan, för honom symboliskt stor seger som inte fick alltför stor uppmärksamhet i Finland: rullskidloppet Lysebotn opp i Blinkfestivalen 2015.

– Jag kunde fälla Alexandr Legkov i tävling i uppförsbacke. Legkov är den mest bestialiska skidåkaren jag mött och det var ett rått sätt att mäta prestationsförmågan, säger Heikkinen.

Bra minnen

Heikkinen vann också ett VM-brons på 15 km klassiskt samt ett stafettbrons i VM i Liberec 2009. Totalt har han fyra VM-medaljer och femton pallplaceringar i världscupen.

– Jag har uppnått de mål som jag satte som nioåring. Målsättningen var en mästerskapsmedalj och det har jag uppnått flera gånger om. Dessutom har jag fått många goda minne, av att lyckas, misslyckas och allt däremellan. Jag har mött trevliga människor och har säkert kontakt med en del av dem efter skidåkningen, säger han.

Ålder: 35

Hemort: Jyväskylä

Familj: hustru Suvi, tre barn

Förening: Vantaan Hiihtoseura

Tränare: Toni Roponen

Främsta meriter: VM-guld i 15 km klassiskt 2011, VM-brons i 15 km klassiskt 2009, VM-brons i 50 km fristil med masstart 2017, VM-brons i stafett 2009, totalt 15 pallplaceringar i världscupen.

Tre barn

Toni Roponen har varit Heikkinens tränare under hela hans karriär som senior. Heikkinen beskriver deras förhållande som djupt.

– Toni har varit en mycket betydelsefull person och vi har båda utvecklats tillsammans. Vår ömsesidiga respekt har blivit bara djupare, säger Heikkinen.

Heikkinen har tre barn med sin fru Suvi. Den yngsta dottern föddes för ganska jämnt två år sedan, deras andra son är snart sex år och den äldste sonen är åtta år.

– Jag är mycket tacksam till min fru som stöttat mig under min idrottskarriär, säger Heikkinen.

Studerar

Han har en studieplats vid handelshögskolan i Jyväskylä och planerar att ta i med sina studier igen. Nästa vecka ska han infinna sig vid skolan för att diskutera sina framtida studier.

– Jag är ödmjukt tacksam över att ha kunnat göra en lång karriär som skidåkare. Nu är det dags för någonting annat.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning