Heidi Hautala ifrågasätter Sveriges rätt att sälja snus i skriftlig fråga till kommissionen

Europaparlamentariker Heidi Hautala (Gröna/EFA) anser att Europeiska kommissionen bör se över Sveriges undantagstillstånd att sälja snus. Bild: Erik Sandström/SPT

Europaparlamentariker Heidi Hautala frågar om Europeiska kommissionen är beredd att rucka på Sveriges undantagstillstånd till snusförsäljning.

Europaparlamentariker Heidi Hautala (Gröna/EFA) anser att Europeiska unionen bör vakna till de konsekvenser som Sveriges undantagstillstånd till snusförsäljning har i Sveriges grannländer. Hautala lämnade in en skriftlig fråga om snusförsäljningen i Sverige till Europeiska kommissionen den 1 april.

Hautala frågar hur Europeiska kommissionen övervakar verkställigheten av det undantagstillstånd till snusförsäljning som EU-landet Sverige har. Vidare vill Hautala veta om kommissionen planerar att reagera på snusförsäljningen från Sverige till andra EU-länder, och om kommissionen kan tänka sig att rucka på undantagstillståndet.

Enligt Hautala har resandeinförseln av snus från Sverige till Finland ökat betydligt. Hon anser att till exempel starkt snus produceras främst med tanke på marknaden i Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning