Hedman sista hindret för Dallas finska kvartett

Miro Heiskanen får mäta sig med oerhört meriterade Victor Hedman i finalserien. Bild: Ronald Martinez/Lehtikuva

Fyra finländare i Dallas. Miro Heiskanen, Esa Lindell, Roope Hintz och Joel Kiviranta drömmer om Stanley Cup-bucklan. Det sista hindret är Tampa Bay och stjärnbacken Victor Hedman.

Han kallar åren sedan Tampa Bays senaste Stanley Cup-final för "en lång tid".

Säsonger som också har varit lärorika.

– Allt vi lärde oss då och det vi har lärt oss fram till nu, det har hjälpt oss mycket, säger Tampa Bays Victor Hedman inför finalserien mot Dallas.

Backklippan är inte jätteförtjust i att titta bakåt på tidigare säsonger eller att jämföra då med nu.

Men när Victor Hedman får frågor om tidigare slutspel – bland annat finalförlusten mot Chicago 2015 och fiaskot mot Columbus i fjol – har han ändå inget bekymmer med att hitta en gemensam nämnare:

Lärdom.

"Lång tid"

Och då handlar det om precis allt som har skett sedan 2–4-nederlaget mot Chicago.

– Vi har varit här en gång tidigare och det tog oss fem år att ta oss tillbaka. Det har gått lång tid innan vi får ett nytt försök, säger Hedman och utvecklar sitt resonemang kring visheten som har kommit med åren.

– Erfarenhet. Allt vi lärde oss då och det vi har lärt oss fram till nu, det har hjälpt oss mycket. Det har hjälpt oss med vad vi ska förvänta oss, att ha rätt sinnesstämning efter en seger och bara fokusera på nästa match. Erfarenhet spelar stor roll, och vi siktar så klart på en annan utgång den här gången.

"Hittat öppningar"

En som har blivit bättre på Stanley Cup-hockey är just Victor Hedman. Inför årets säsong hade 29-åringen gjort 7 mål på 84 slutspelsmatcher.

Nu är han redan uppe på 9 mål efter 19 matcher.

– "Stammer" (Steven Stamkos) har ju inte spelat och då måste skotten komma från någon annanstans. Jag har varit aktiv och hittat öppningar där jag kan skjuta, och har haft lite tur med studsarna så klart. Jag skjuter för att göra mål och inte bara för att skjuta, säger han.

Landsmannen John Klingberg – vars Dallas är i final för första gången sedan 2000 – tycker att Hedman är "dominant där ute".

– Så stor som han är, den skridskoåkningen som han har och "reachen" som han har. Man tror att man kan slå honom på utsidan men då är han ändå där, säger han.

– Han är förmodligen den bästa försvararen i hela ligan, utan puck, och absolut en av de bästa med puck också. Det är en av spelarna som vi måste hålla ett öga på.

Miro Heiskanen. Dallasbacken går från klarhet till klarhet. Spelar oerhört mycket och gör mest poäng i stjärnspäckade Dallas. Hittills har det blivit 22 poäng. Elegant som få och utrustad med ett ruskigt spelsinne. Nytt kontrakt på lut som lär ge honom runt tio miljoner dollar per säsong. Vinner Dallas finalserien är Heiskanen en het kandidat till att bli utsedd till slutspelets bästa spelare.

Denis Gurianov.

23-årig ryss som stigit fram i slutspelet. Axlat en stor roll i matchavgörande ögonblick. Vass avslutare.

Anton Khudobin.

Dallas var stundtals spelmässigt riktigt illa ute mot Vegas men Khudobin var magnifik mellan stolparna. Mot Tampas mäktiga offensiv krävs nya stordåd av målvakten.

Nikita Kutjerov.

Magisk spelare med magiska händer. Ser ytor ingen annan ser. En av världens bästa spelare.

Andrej Vasilevskij.

Varit utmärkt under slutspelet och bara släppt in 1,82 mål per match. Stor och snabb.

Victor Hedman.

Stor, stark och väldigt smart. Den svenska backen spelar mycket och gör sällan bort sig.

Så spelas finalserien

Final 1, (natt mot) söndag 20 september (03.00).

Final 2, tisdag 22 september (03.00).

Final 3, torsdag 24 september (03.00).

Final 4, lördag 26 september (03.00).

Ev final 5, söndag 27 september (03.00).

Ev final 6, tisdag 29 september (03.00).

Ev final 7, torsdag 1 oktober (03.00).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning