Hedman inför Stanley Cup: "Blir annorlunda"

S:t Louis Blues är regerande mästare. Bild: Bruce Bennett/Lehtikuva

Ingen publik, testning varje dag, isolering och tv-spelsljud.Ett Stanley Cup-slutspel som kommer att sticka ut i historieböckerna är i antågande.– Alla sitter i samma båt, konstaterar Tampa Bay-stjärnan Victor Hedman.

NHL gjorde i förra veckan tydligt att utan publik ska Stanley Cup-slutspelet bli ett evenemang optimerat för tv-tittarna.

Med inspelade hejaramsor, matchliknande bakgrundsljud från tv-spelsjätten EA Sports och flera kameravinklar än vad tv-produktionen normalt bjuder på är tanken att fansen ska bjudas på en späckad upplevelse hemma i soffan.

Det är inte mycket som kommer vara sig likt när världens bästa hockeylag äntligen ska få spela matcher igen efter nästan fem månaders uppehåll.

– Det blir en stor utmaning och det kommer bli annorlunda jämfört med hur det har varit tidigare. Men vi kommer gå ut på isen, göra vårt bästa och försöka vinna cupen, säger Victor Hedman i en presskonferens på videolänk.

24 lag – i stället för 16 – gör upp om den legendariska bucklan den här sommaren. De åtta sämsta i varje konferens gör upp i ett playoff till Stanley Cup. Matcherna spelas i bäst av fem och inleds på lördag, den 1 augusti.

Matcher redan i morgon

Samtidigt startar seedningskvalet till slutspelet där Victor Hedmans Tampa Bay ställs mot Philadelphia, Boston och Washington. Därefter får de veta vilket lag de ställs mot i åttondelsfinalen.

Men innan allvaret börjar ska alla lag få chansen att värma upp i träningsmatcher utspridda tisdag–torsdag.

– Vi måste vara redo direkt från start när träningsmatcherna kommer i gång, säger Hedman, vars lag genrepar mot Florida på onsdag, och tillägger:

– De kommer vara viktiga för att hitta rätt mentalitet till när slutspelet börjar.

Svensken, som häromveckan återigen nominerades till Norris Trophy (priset för grundseriens bästa back), är inte så säker på att hans lag kommer gynnas av den slutspelserfarenhet man fått på senare år, givet de annorlunda omständigheterna.

– Jag hoppas att det ska kunna hjälpa oss, men det är som en ny säsong. Det är ju över fyra månader sedan vi senast spelade.

"Annorlunda format"

När Tampa Bay i helgen reste till Toronto valde Hedman att stanna hemma på grund av personliga skäl. Enligt klubben kommer han att finnas tillgänglig när seedningsmatcherna startar.

Väl på plats kommer han precis som övriga spelare i Edmonton och Toronto, tvingas vänja sig vid ett liv i en isolerad bubbla och daglig testning för covid-19. Hotellen (tre i Edmonton och två i Toronto) är avskilda från övriga allmänheten och över 200 vakter kommer ansvara för att spelarna inte kommer i kontakt med människor utanför de så kallade säkerhetszonerna.

– Alla är i samma båt och får förbereda sig på samma sätt inför det här slutspelet. Det är ett annorlunda format, men vi tävlar alla för samma sak. Att vinna pokalen, säger Hedman.

Går allting som planerat spelas den första Stanley Cup-finalen den 22 september och senast den 4 oktober ska den kraftigt försenade säsongen vara avslutad.

Träningsmatcherna inför slutspelet

Tisdag 28 juli:

Pittsburgh–Philadelphia

Toronto–Montreal

Edmonton–Calgary

Onsdag 29 juli:

Tampa–Florida

Colorado–Minnesota

Carolina–Washington

St. Louis–Chicago

New York Islanders–New York Rangers

Vancouver–Winnipeg

Torsdag 30 juli:

Nashville–Dallas,

Boston–Columbus

Vegas–Arizona

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning