Hedersmördare döms sällan i Pakistan

På den här platsen brändes en 18-åring ihjäl av sin mamma. Orsaken var, enligt mamman, att dottern gift sig med en man som hon själv hade valt och därigenom dragit skam över familjen. Bild: Lehtikuva/AFP/Arif Ali

Regeringen i Pakistan måste bli aktivare med att utreda så kallade hedersmord och ställa de ansvariga inför rätta, kräver människorättsorganisationen.

Human Rights Watch (HRW). Organisationen anser att hedersvåldet i landet växer oroväckande snabbt. Lagen i Pakistan tillåter att mordoffrets anhöriga benådar mördaren. Det leder till att hedersmorden sällan leder till några straff eftersom offret och förövarna ofta hör till samma familj.

Överhuset i Pakistans parlament godkände i mars ett lagförslag om att skärpa straffen för hedersmord. Lagförslaget ska ännu godkännas av underhuset.

Hedersvåld kriminaliserades i Pakistan i samband med en reform av strafflagen 2014. Men enligt HRW tillämpas lagen mycket sällan.

"Skamliga" bränns ihjäl

Enligt Pakistans människorättskommission (HRCP) inrapporterades 1 276 hedersmord mellan februari 2014 och februari 2016. Av dem anmäldes bara 400 till polisen.

Största delen av offren för hedersvåldet är kvinnor. Under den senaste månaden har det enligt HRW skett minst tre hedersmord i Pakistan. Offren var en 16-årig flicka i provinsen Khyber Pakhtunkhwa samt två 18- och 19-åriga unga kvinnor i Punjab.

18-åringen brändes levande för att hon gifte sig med en man som hennes familj inte godkände. Kvinnans mamma har erkänt mordet. 19-åringen mördades av sin familj för att hon vägrade gå med på ett arrangerat äktenskap.

Ett byäldsteråd gav order om att 16-åringen skulle dödas efter att hon hade hjälpt sin vän att fly bort och gifta sig.

– De så kallade hedersmorden är ett segt problem i Pakistan och den senaste tidens ökade antal fall visar att de inte försvinner av sig själv, säger HRW:s Asienchef Brad Adams på organisationens webbplats.

Så kallat hedersrelaterat våld har som syfte att skydda eller återställa familjens eller släktens heder. Offren är oftast kvinnor och flickor.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning