Ankara slår ned på prokurdiskt parti

HDP:s partiledare Selahattin Demirtas. Bild: SEDAT SUNA

Partiledarna för oppositionspartiet HDP har gripits i Turkiet tillsammans med flera parlamentariker. Samtidigt söks partihögkvarteret i Ankara igenom.

Nio parlamentariker från det prokurdiska oppositionspartiet HDP har gripits av turkiska polisen, anklagade för att inte vilja vittna om brott kopplade till "terroristpropaganda", uppger partiets advokater. En tionde parlamentsledamot, Imam Tascier, har frihetsberövats, skriver han själv på Twitter.

Även partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag har gripits. Selahattin Demirtas greps i sitt hem i Diyarbakir medan Figen Yüksekdag greps i Ankara inom ramarna för en utredning kring terrorbrott, uppger tidningen Hurriyet och tv-kanalen NTV.

Turkiet anklagar HDP för kopplingar till den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan.

Tystar alla

– Nu när det råder undantagstillstånd använder regeringen det för att tysta alla möjliga motståndare, till exempel tidningen Cumhuriyet, säger Toni Alaranta, Turkietexpert vid Utrikespolitiska institutet.

Trots att det var anhängare till den muslimske predikanten Fethullah Gülen som pekades ut som skyldiga till det misslyckade kuppförsöket i somras, slår president Recep Tayyip Erdogan alltså hårdare även mot kurdiska grupper och andra oppositionella. Vad som kommer hända med de gripna parlamentarikerna går inte att veta, men Toni Alaranta utesluter inte att de fängslas.

– Jag skulle inte bli förvånad. HDP har anklagats av regeringen för att bara vara en politisk gren av PKK, säger han.

Tredje största partiet

HDP är det tredje största partiet i det turkiska parlamentet, med 59 platser.

Demirtas och Yüksekdag har anklagats i flera separata utredningar under de senaste månaderna, men det är första gången de båda har gripits.

Gripandena skedde efter midnatt. Demirtas twittrade klockan 01.30, lokal tid, att polisen stod utanför hans hem och att han var på väg att gripas, enligt AFP.

De två partiledarna påstås ha spridit PKK-propaganda, enligt NTV. Demirtas anklagas också för att ha uppmanat till våld i samband med protester i oktober 2014, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anatolia. Partiledarna ska inte heller ha svarat på uppmaningar att bemöta anklagelserna från åklagarna, enligt Anatolia.

Tidigare tillslag

Tidigare i veckan greps tolv av den prisbelönta tidningen Cumhuriyets medarbetare av polisen, däribland chefredaktören Murat Sabuncu.

Den sekulära vänstertidningen Cumhuriyet är en inflytelserik röst i Turkiet och står i opposition till det styrande islamistiska partiet AKP och president Recep Tayyip Erdogan. Tidningen anklagas för att ha stöttat både den kurdiska gerillarörelsen PKK och Gülenrörelsen.

Umut Özkirimli, professor i statsvetenskap vid Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet och turkisk medborgare, sade till TT i samband med Cumhuriyetgripandena att han inte längre tycker att det går att beskriva Turkiet som en demokrati.

– Steg för steg drar de åt snaran. Näst på tur står förmodligen det kurdiska oppositionspartiet HDP:s ledare Selahattin Demirtas, de återstående oppositionella tidningarna och framträdande personerna, och sedan kommer det inte finnas någonting kvar, spådde han.

"Kommer inte påverka"

Toni Alaranta tror inte att gipandena kommer att påverka relationen mellan EU och Turkiet nämnvärt.

– Det verkar som att EU-länderna främst bryr sig om flyktingöverenskommelsen, jag tror reaktionerna blir väldigt försiktiga. EU:s inflytande har försvagats de senaste åren och jag tror dessvärre att det inte blir mycket till reaktion, säger han.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning