HD beviljade besvärstillstånd mot Sipulikanava-domen

Helsingfors hovrätt behandlade åtalen mot webbplatsen Sipulikanavas upphovsman Kim Holviala i januari 2020. Arkivbild. Bild: Henri Forss/SPT

Högsta domstolen har beviljat besvärstillstånd för narkotikabrottet som gäller administratören i det så kallade Sipulikanava-fallet.

På fredagen meddelade Högsta domstolen att man beviljat åklagaren begränsat besvärstillstånd beträffande tolkningen av rekvisitfaktorn som gäller förmedling av narkotika.

Det vill säga huruvida administratörens förfarande, som hovrätten ansett vara klarlagt, har varit det som avses i strafflagen beträffande förmedling av narkotika.

Enligt åtalet hade administratören av det anonyma diskussionsforumet, som använts som marknadsplats för narkotika på TOR-nätet, gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott genom att förmedla narkotika via tjänsten.

Sekundärt betraktade åklagaren verksamheten som medhjälp till enskilda narkotikabrott som hade begåtts via webbplatsen Sipulikanava.

Både tingsrätten och hovrätten förkastade det primära åtalet och dömde administratören för medhjälpsbrott.

Hovrätten dömde administratören till fyra års fängelse.

Högsta domstolen meddelade att man att beviljat åklagaren begränsat besvärstillstånd på fredagen.

Till övriga delar överfördes åklagarens och administratörens ansökningar om besvärstillstånd för avgörande i samband med behandlingen av besväret.

Fallet anses principiellt viktigt eftersom fenomenet med narkotikahandel på webbplatser på tor-nätet är förhållandevis nytt. Tills vidare finns ingen etablerad rättspraxis för hur rätten ska agera i ett dylikt fall.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning