Hbtq-fientliga protesterar mot Sveriges Oscarsbidrag

Levan Akin har regisserat Sveriges Oscarsbidrag And then we danced. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Den nationalkonservativa och hbtq-fientliga organisationen Georgiens marsch vill stoppa Sveriges Oscarsbidrag från att visas på georgiska biografer, skriver SVT Kultur.

Rörelsens ledare Sandro Bregadze kallar i ett uttalande Levan Akins film And then we danced för "homosexuell propaganda".

Filmen får premiär i landet den 8 november och Georgiens marsch uppmanar till protester vid biografer där filmen visas.

– De har sagt att de ska stå utanför alla biografer och hindra folk från att se filmen. Det är galet att folk som köpt biljetter till en film måste vara modiga och riskera att bli trakasserade eller till och med attackerade, säger Levan Akin till SVT.

Den svenske regissören Levan Akins film And then we danced skildrar ett prestigefullt danskompani i Georgien och handlar om förbjuden kärlek i ett homofobt samhälle mellan de två unga dansarna Merad och Irakli.

Läs också:

Sara Enholm Hielm recenserade filmen i HBL: "Svindlande vacker och sensuell dansfilm"

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning