HBL:s ominösa rubrik: "Palmes mördare går ännu fri"

Bild: HBL-arkiv

Hufvudstadsbladets redaktion arbetade för högtryck lördagen efter Palmemordet. Men ingen kunde ana att den rubrik som toppade förstasidan lika gärna skulle kunna återpubliceras i dag, trettio år senare.

Den som hade i uppdrag att pussla ihop HBL:s förstasida dagen efter mordet på Olof Palme råkade vara Barbro Teir, KSF Medias nuvarande vd.

Så här beskriver Teir stämningen på redaktionen:

– Lördagar var lugna dagar på HBL:s centralredaktion på 1980-talet. Vi som jobbade kväll brukade släntra in under eftermiddagen och "sy ihop" tidningen under ganska lättsamma former.

– Lördagen den första mars var annorlunda. Å ena sidan den elektrifierade aktivitet som stora nyheter alltid föder på en nyhetsredaktion. Å andra sidan en dov förbistring på gränsen till vanmakt. Också de mest cyniska kollegerna var tagna, ordbrukarna ordlösa inför att det svenska samhället visat sig vara så sårbart.

Den förstasidesrubrik redaktionen stannade för ger ett nästan spökligt intryck i dag: "Palmes mördare går ännu fri".

– Att det var värt en sexspaltig rubrik att Palmes mördare gick fri "ännu" ett dygn efter dådet berättar mycket om tilltron till det svenska rättsväsendets kapacitet. Uppföljaren "Palmes mördare gripen" stod redo att införas under de följande dagarna, som blev till veckor, månader, år, årtionden ...

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning