HBL:s nya bloggare vill se fler pappor ta ledigt

Få pappor i sandlådan. Staffan Småros är ganska ofta den enda pappan som leker med sitt barn i lekparken en vanlig vardag. Med sin blogg hoppas han inspirera andra män att stanna hemma en tid med sina barn. Bild: Leif Weckström

– Det verkar fortfarande finnas en attityd hos många män att de inte ska ta föräldraledigt för att umgås med sina barn, säger HBL:s nya pappabloggare Staffan Småros.

När man tillbringar många kyliga höstdagar i lekparken men en ettåring är det praktiskt med hängslen i sina utebyxor. Det fick Staffan Småros lära sig då han blev pappaledig för några veckor sedan.

– Jag ägde inga sådana så jag bestämde mig att sy fast hängslen själv, berättar han.

I går startade Småros nya blogg, Pappa och Putte . I den kommer han att skriva om sin vardag som småbarnsförälder.

– Det är så mycket som jag inte visste förrän jag själv fick barn. Jag hoppas att jag genom mina erfarenheter kan underlätta andras vardag.

Småros vision är att förutom att dokumentera vardagen också bidra med vardagstips och lifehacks. Allt från hur man syr hängslen till hur man får pusslet med föräldraledigheten att gå ihop och hur man får vantarna att hållas på sitt barn.

– Fast det senare har jag uppenbarligen ännu inte löst, säger han och lyfter upp vanten efter ettåringen som glatt traskar mot sandlådan i lekparken.

Goda råd är dyra

Småros, som jobbar som digital producent på HBL, har nu varit pappaledig i två veckor.

Legolekstunderna han sett fram emot innan ledigheten började har ännu inte förverkligats. I stället försöker han vara ute så mycket som möjligt när vädret fortfarande tillåter och följa den nya rekommendationen om att barn ska röra på sig tre timmar om dagen.

Även om internet dignar av råd, rekommendationer och regler för föräldraskap kan det vara svårt att få svar på alla de frågor som uppstår när man blir förälder. Utmaningen är enligt Småros att skilja agnarna från vetet.

– När man söker information kommer man oundvikligen in på diskussionsforum som vauva.fi. Där kan man visserligen hitta en del relevant info, men den är varvad med helt galna kommentarer.

"Fint att du är pappaledig"

Föräldrabloggar är en rätt mättad marknad, men de flesta skrivs fortfarande av kvinnor. Det finns visserligen undantag – Småros nämner finska Isyyspakkaus och svenska Pappapodden – men pappabloggarna är fortfarande betydligt färre.

Det beror delvis på att kvinnor både skriver och läser bloggar mer än män, men också på att föräldraskap fortfarande ses som kvinnornas domän, tror Småros.

– Människor ser inte det som en självklarhet att också män ska stanna hemma med barnen. När jag berättar att jag tänker vara ledig i över ett halvår säger många att det är fint att jag gör det. Ingen skulle säga så till en kvinna.

Andelen pappor som tar ut föräldraledighet ökar, men ändå är pappornas andel av föräldradagpenningsdagarna fortfarande under tio procent. Ofta är Småros en av de få papporna i lekparken, och på sångstunden är han nästan alltid den enda pappan på plats.

Det är ändå inte bara en attitydfråga, påpekar Småros, utan också ett strukturellt problem.

– Men om jag genom bloggen kan inspirera ens en pappa att ta ledigt har jag lyckats.

Ålder: 33.

Familj: sambo och ett barn.

Bor: i Helsingfors. Född och uppvuxen i Närpes.

Gör: Jobbar som digital producent på HBL. Är pappaledig till sommaren.

Bloggar på: pappaochputte.blogg.hbl.fi.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning