HBL:s julklapp till dig: En spellista med bästa barocken för julhelgen

Rik blanding. Tyskt, franskt och italienskt. På Aapo Häkkinens spellista finns musik från en period på cirka tvåhundra år. Bild: Marco Borggreve

Lyssna här till Aapo Häkkinens spellista med barockmusik till julen enkom för HBL:s läsare.

I en läsarenkät nyligen frågade vi vilka julsånger som ni älskar eller hatar mest. Vi frågade också vilken annan musik ni gillar att lyssna till på julen. Anmärkningsvärt många svarade barock.

Konstnärliga ledaren för Helsingfors barockorkester, cembalisten och dirigenten Aapo Häkkinen, har därför sammanställt en spellista med den bästa barockmusiken enkom för HBL:s läsare. Håll till godo!

Hur fastnade du för dessa stycken, Aapo Häkkinen?

– Här finns ingen röd tråd, det är en lista med av olika sorters musik. Musiken spänner över en period på ungefär tvåhundra år och representerar en mångfald av stilar: tyskt, franskt och italienskt. Barocken är på sätt och vis ett anakronistiskt begrepp, eftersom den i likhet med flera andra stilistiska perioder ramades in när den redan var slut.

Johann Sebastian Bach: Schwingt freudig euch empor (BWV 36)

– Helsingfors barockorkester har ofta framfört Bachs juloratorium, men jag väljer att lyfta fram en av Bachs kantater, eftersom kantaterna är en outsinlig källa till inspiration. Här finns stycken för varje högtid också under julen – från första advent till trettondagen. Jag hörde kantaten i ett framförande med Nicolas Harnoncourt och Concentus Musicus Wien för några år sedan. Till exempel finns här en aria för violin med scordaturastämning (avvikande stämning), som är särskilt berörande.

Marc-Antoine Charpentier: Canticum in honorem Beatae Virginis (H 400), Messe de Minuit (H 9)

– Charpentier är överlag en av 1600-talets finaste tonsättare. Under högbarocken rör vi oss i helt annorlunda musikaliska stämningar än med Bach som redan närmar sig upplysningstidens klassicistiska ideal. Det här är katolsk musik. Uttrycket är annorlunda, mera intimt och appellerar till känslorna, som om det kyrkliga budskapet klätts i mänsklig dräkt.

Felix Mendelssohn: Geburt Christi (op. 97)

– Stycket avviker tidsmässigt från barocken, men passar i sammanhanget i och med att Mendelssohn bygger på samma musikaliska tradition som Bach och Händel. Geburt Christi antas vara en del av Mendelssohns ofullbordade Kristusoratorium. Stycket framförs inte särskilt ofta, men notera koralen Wie schön leuchtet der Morgenstern, som var en av de populäraste julpsalmerna i det protestantiska Tyskland. Även om Mendelssohn bygger på traditionen känns det som om han gör den till sin egen så till den grad att stycket på inget vis känns som imitation.

Tarquinio Merula: Hor ch'e tempo di dormire (1638)

– Tidig barock. Ett fascinerande ostinat men bara två toner ligger till grund för den här vaggvisan som Maria sjunger till Jesusbarnet. Här behandlas hela livet med dess gilla gång och de två tonerna upprepas tiotals, om inte hundratals gånger. Det finns ett motoriskt element här, men utmaningen ligger i att bygga en längre dramaturgisk båge.

Heinrich Schütz: Tröstet mein Volk (SWV 382), Weihnachtshistorie (SWV 435)

– Schütz julberättelse var ett av hans sista stycken och en av de första stora oratorietonsättningarna, som blev en förebild för senare kompositörer. Julberättelsen är en kombination av talsång med en evangelist, såsom i Monteverdis kompositioner, och en renässansaktig instrumentation med olika instrumentfamiljer: sink, flöjter, stråkar och dialoger mellan olika instrumentgrupper. Stilistiskt är det här en blandning av italienskt och nordtyskt, Schütz verkade i Dresden men studerade i Italien. Vi gjorde verket för några år sedan, men det vore roligt att återkomma till det.

Den här julen turnerar Helsingfors barockorkester i Kina. Hur ser programmet ut?

– Julen är en viktig högtid i Kina, men den lär vara vildare där än hos oss, lite som den finländska valborg. Konsertarrangören hoppades på gladare musik och därför blir det virtuosmusik med bland annat Bachs D-dursvit och Dmitri Sinkovsky som kontratenor och violinsolist. Då passar det att framföra samma program i Helsingfors på nyårsafton och nyårsdagen, speciellt som nyårsfirandet i Finland inte har samma religiösa prägel som i vissa andra länder.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning