HBL:s Jonas von Wendt är årets fotbollsjournalist

Jonas von Wendt är HBL:s fotbollsexpert. Bild: HBL

HBL:s sportjournalist Jonas von Wendt premieras av Finlands bollförbund.

Jonas von Wendt, mångårig sportredaktör på Hufvudstadsbladet med fotboll som sitt specialområde, har utsetts till årets fotbollsjournalist på den årliga inhemska fotbollsgalan Captain's Ball på torsdagskvällen.

von Wendt har bevakat inhemsk och internationell fotboll under många år, och varit HBL:s utsände bland annat under flera EM- och VM-slutspel, från Sydafrika till Brasilien.

– Ska jag plocka fram minnen som utkristalliserar sig är ett givet IFK Göteborgs final i Uefa-cupen 1987. Mamma förbjöd mig att gå då jag nio dagar före legat inne för blindtarmsoperation. Men på plats var jag. Att strömmen gick i katakomberna under stadion i Jerevan 2006 och vi stod i ficklampsskenet och snackade med Roy Hodgson var en lika absurd som oförglömlig stund, säger von Wendt.

– Att Finland rätt otippat slog Danmark i den sista gruppspelsmatchen i EM 2005 i England och avancerade till semifinal var ett stort ögonblick sett ur många olika perspektiv. Laura Kalmaris elegans glömmer jag aldrig.

HBL:s sportchef Filip Saxén lyfter fram von Wendts berättarteknik.

– Jonas von Wendt har ett fotbollskunnande som är brett, djupt och historiskt och han är en mästare på att hitta det intressanta i varje uppdrag – oberoende av om det handlar om det lokala laget i förorten i Helsingfors, landslagets nya trupp eller en final i ett VM-slutspel. Hans språk är medryckande, nyanserat och han har en förmåga att fånga läsarens intresse och trollbinda dem med sina formuleringar, säger Saxén.

Jonas von Wendt har jobbat på HBL sedan 2003.

– Ingen förtjänar det här priset mer än von Wendt. Vi alla på HBL kan vara stolta över att ha honom som kollega.

Här kan du läsa ett smakprov: Tiden hann ikapp också Diego Maradona (Jonas von Wendts inlägg direkt efter fotbollslegendaren Diego Maradonas död.)

– Gåshud får jag fortfarande ibland. Då Finland slog Liechtenstein och säkrade EM-biljetten hade jag inte långt till tårarna, säger von Wendt

- Mat och dryck ligger mig väldigt nära hjärtat. Kombinationen god mat och fotboll är oslagbar. Några favoriter under årens lopp är Sjömagasinet i Göteborg, Bellinis dijonfilé i Johannesburg, Fogo de Chao i Brasilia och sist men inte minst the Blue Elephant i Chorley strax utanför Preston.

På galan Captain's Ball premierar Bollförbundet och Fotbollsligan också bland annat spelare, tränare och domare i olika kategorier.

På grund av coronavirusläget ordnades ingen egentlig festtillställning med gäster i år. Galaprogrammet och prisutdelningen sändes i stället på webben.

Captains Ball-priset: Martti Kuusela.

Respect-priset: Ilkka Laitinen

Årets spelare, damer: Natalia Kuikka 

Årets spelare, herrar: Teemu Pukki 

Årets spelare, U21: Benjamin Källman 

Årets lovande unga spelare, flickor: Emmi Siren

Årets lovande unga spelare, pojkar: Naatan Skyttä

Årets spelare, flickor: Sofia Määttä

Årets spelare, pojkar: Jimi Tauriainen

Årets tränare: Toni Koskela, HJK 

Årets fotbollsjournalist: Jonas von Wendt, HBL

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning