HBL:s granskning ledde till jämställd tv-lag – "Viktigt att all idrott uppskattas och är tillgänglig"

Landslagsstjärnan Linda Sällström välkomnar beslutet att jämställa dam- och herrlandslagens tv-sända matcher. Bild: Markku Ulander och Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Statsrådet godkände på torsdagen uppdateringen av tv-lagen som garanterar damlandslagen i fotboll och ishockey samma status som motsvarande herrlandslag.– Äntligen, säger fotbollslandslagets stjärna Linda Sällström.

HBL lyfte för ett år sedan fram den ojämställda lagstiftningen där VM och EM i fotboll samt VM i ishockey för herrar garanteras synlighet på fria kanaler medan motsvarande mästerskap för damer enligt lagen får placeras bakom betalvägg.

I lagen om televisions- och radioverksamhet fanns en förordning som listar de idrottsevenemang som är av samhällelig betydelse och som ska synas på fria tv-kanaler. De evenemang (tävlingar och mästerskap) som nämns i förordningen får alltså inte läggas bakom betalvägg.

HBL:s granskning fick brett stöd och bland annat ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist (SFP), jämställdhetsombudsmannen Jukka Maarianvaara, åländska riksdagsledamoten Mats Löfström (svenska riksdagsgruppen) och kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) uttryckte stöd för en uppdatering av förordningen från 2007.

Under det senaste året har också bland annat olympiska kommittén, statens idrottsråd, Kvinnoorganisationernas Centralförbund och Transport- och kommunikationsverket uttryckt sitt stöd för en uppdatering där förordningen ska jämställas och där damernas fotbolls-VM och -EM samt damernas ishockey-VM ska tas med på listan över evenemang av samhällelig betydelse.

Linda Sällström och de övriga spelarna i damlandslaget i fotboll får samma status i tv-lagen som spelarna i herrlandslaget. Bild: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

På torsdagen godkände statsrådet Kommunikationsministeriets rekommendation att uppdatera tv-lagen och förordningen så att damidrotten och herridrotten jämställs och samma mästerskap för damer och herrar har samma status som evenemang av samhällelig betydelse.

– Det här är en väldigt bra nyhet och det visar att det går att påverka och göra skillnad, säger fotbollslandslagets stjärna Linda Sällström.

– Det är ju jättekul för er (HBL). Det var ju ni som lyfte fram frågan och det här visar att det går att påverka och att saker kan hända då man lyfter fram dem. Det ger hopp att det går att påverka i viktiga frågor i samhället, fortsätter hon.

Sällström ställde sig i februari i fjol kritisk till den dåvarande lagstiftningen.

– Att lämna bort damidrotten från listan är inte rätt. Vad för signal sänder det till unga om bara herridrotten prioriteras i lagen och bara herridrotten anses vara tillräckligt viktig för att platsa på listan över idrottsevenemang av samhällelig betydelse, sade Sällström för ett år sedan.

Därför är hon väldigt glad över att damidrotten nu garanteras en bättre synlighet och ges chansen att skapa ett större intresse för sig.

– Utan den här ändringen kunde damidrotten göras svårtillgänglig för publiken vilket kunde leda till ett minskat intresse, till mindre synlighet och det kunde göra det svårt att locka sponsorer till sporten, säger Sällström.

Principfråga

– Det är en principfråga att inte göra skillnad mellan dam- och herridrott. Den här lagändringen hjälper till att normalisera damidrotten och det bidrar till att sända en signal att all idrott är lika värd.

Det här visar också att det inte bara är herridrott som räknas.

Fotbollen har jobbat hårt för att höja damernas status de senaste åren både nationellt och internationellt. VM 2019 var en enorm succé och lockade storpublik både i Finland och ute i världen. Bollförbundet döpte om Damligan till Nationella ligan, damlandslaget heter Helmarit på samma sätt som herrlandslaget heter Huuhkajat och förbundet blir allt mer jämställt i sin kommunikation och verksamhet.

– Det känns oerhört kul att det sker en utveckling och jag hoppas att fotbollen kan fungera som ett bra exempel för andra grenar. Bland annat ishockeyn kunde lära sig mycket av fotbollen i de här frågorna, säger Sällström.

Hur känns det att ni som landslag nu får samma status som herrarna i lagen?

– Äntligen. Vi når ju inte alltför mycket framgång i finländsk idrott och då är det viktigt att all idrott uppskattas och är tillgänglig. Det här visar också att det inte bara är herridrott som räknas.

Den uppdaterade lagen träder i kraft 1 mars 2021.

Statsrådets förordning om televisering av evenemang av samhällelig betydelse uppdateras den 1 mars 2021.

Evenemang av samhällelig betydelse

Sådana evenemang av samhällelig betydelse i Finland som avses i 212 § 3 mom. i lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation är

1) de olympiska sommar- och vinterspelen arrangerade av Internationella olympiska kommittén,

2) öppnings-, kvartsfinal-, semifinal- och finalmatcher samt matcher som spelas av det finländska landslaget i slutspelen i världsmästerskapen i fotboll för herrar och fotboll för damer

arrangerade av Internationella fotbollsförbundet,

3) öppnings-, kvartsfinal-, semifinal- och finalmatcher samt matcher som spelas av det finländska landslaget i slutspelen i europamästerskapen i fotboll för herrar och fotboll för damer

arrangerade av Europeiska fotbollsförbundet,

4) världsmästerskapen i ishockey för herrar och ishockey för damer arrangerade av Internationella ishockeyförbundet,

5) världsmästerskapen i nordiska skidgrenar arrangerade av Internationella skidförbundet,

6) världsmästerskapen i friidrott arrangerade av Internationella friidrottsförbundet,

7) Europamästerskapen i friidrott arrangerade av Europeiska friidrottsförbundet.

De i 1 mom. avsedda öppnings-, semifinal- och finalmatcherna samt de matcher som spelas av det finländska landslaget i slutspelen i världsmästerskapen i fotboll för herrar och fotboll för damer, öppnings-, semifinal- och finalmatcherna samt de matcher som spelas av det finländska landslaget i slutspelen i Europamästerskapen i fotboll för herrar och fotboll för damer och semifinal- och finalmatcherna samt de matcher som spelas av det finländska landslaget i världsmästerskapen i ishockey för herrar och ishockey för damer ska sändas i sin helhet som direkta sändningar.

Övriga i 1 mom. avsedda evenemang kan sändas helt eller delvis som direkta eller som bandade sändningar.

Februari 2020:

HBL lyfte fram det faktum att bara herrarnas ishockey-VM och herrarnas fotbolls-VM och -EM omfattas av förordningen som listar de idrottsevenemang som är av samhällelig betydelse och som ska synas på fria kanaler medan damernas motsvarande mästerskap inte omfattas av förordningen. De evenemang som nämns i lagen om televisions- och radioverksamhets förordning får inte läggas bakom betalmur.

"Att lämna bort damidrotten från listan är inte rätt. Vad för signal sänder det till unga om bara herridrotten prioriteras i lagen och bara herridrotten anses vara tillräckligt viktig för att platsa på listan över idrottsevenemang av samhällelig betydelse", sade fotbollslandslagets stjärna Linda Sällström.

"Man talar om att damidrotten ska växa och bli större och så finns det en lag som kan bidra till att stoppa utvecklingen. Det här känns väldigt orättvist", sade ishockeylandslagets stjärnspelare Ronja Savolainen.

Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, kallade förordningen för "ett exempel på föråldrade strukturer som vi måste ta tag i och förändra".

"Alltför länge har vi haft en kultur där dam- och herridrotten inte har varit jämställda", sade Blomqvist då.

Också jämställdhetsombudsman Jukka Maarianvaara tog ställning i frågan:

"Redan då den här förordningen utformades konstaterade vi (jämställdhetsombudsmannen) att ministerierna har en skyldighet att främja jämställdhet och den skyldigheten borde tas i beaktande".

Åländska riksdagsledamoten Mats Löfström (svenska riksdagsgruppen) lämnade in ett skriftligt spörsmål i ärendet.

Mars 2020:

Löfströms spörsmål ledde till att kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) krävde en noggrannare bedömning av förordningen.

"Listan över samhälleligt viktiga evenemang motsvarar inte dagens värld", sade Harakka.

"Vi tar jämställdhet och allas lika värde i beaktande då vi inleder arbetet med att uppdatera förordningen. Det handlar om en tolv år gammal förordning som måste granskas kritiskt och uppdateras enligt de kriterier som finns, sade Päivi-Maria Virta", ledande sakkunnig vid Kommunikationsministeriet.

Oktober 2020:

Kommunikationsministeriet föreslår att fotbollens och ishockeyns mästerskapsturneringar för damer fogas till förteckningen över evenemang av samhällelig betydelse som televiseras.

"Genom uppdateringen av förteckningen över evenemang av samhällelig betydelse tryggar man att tävlingar för kvinnor som är av samhällelig vikt kan ses på de avgiftsfria tv-kanalerna" konstaterade ministeriet.

November 2020:

Bland annat olympiska kommittén, statens idrottsråd, Kvinnoorganisationernas Centralförbund, Transport- och kommunikationsverket, Finlands Svenska Idrott, och jämställdhetsombudsmannen stöder förslaget om att damidrotten ska garanteras samma synlighet som herridrotten i tv-lagen.

Februari 2021:

Statsrådet besluter att förordningen uppdateras. Det betyder att damernas ishockey-VM, damernas fotbolls-VM och -EM i framtiden omfattas av tv-lagen på samma sätt som motsvarande herrmästerskap.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning