HBL:s filmkritiker tippar utgången av nattens Oscarsgala

Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Bild: Merrick Morton

I natt går Oscarsgalan av stapeln och direktsänds i Yle med svenskt referat av Nicke Aldén och Silja Sahlgren-Fodstad. Vi bad filmkritikerna Krister Uggeldahl, Sara Ehnholm Hielm och Martina Moliis-Mellberg tippa hur de tror att stayetterna kommer att fördelas i de tyngsta kategorierna.

Oscarsgalan 2018 sänds i Yle Teema natten till måndagen kl. 1.20, repris måndag kl. 20.00.

K.U. = Krister Uggeldahl S.E.H. = Sara Ehnholm Hielm M.M-M. = Martina Moliis-Mellberg Bästa film

K.U: The Shape of Water. Ifall vi bortser från att det inte är förenligt med amerikansk migrationspolitik att vart och vart annat år premiera en mexikan är det här Guillermo del Toros år. The Shape of Water är ett underverk från början till slut, slående originell och djupt gripande på en och samma gång. Men startfältet är jämnare än på åratal så Dunkirk och "Three Billboards" har en chans.

S.E.H: Hoppas på Call me by your name men befarar Three billboards outside Ebbing, Missouri eller vuxensagan The Shape of Water.

M.M-M: Get Out. Det anses stå mellan The Shape of Water och Three Billboards Outside Ebbing, Missouri med den förstnämnda som favorit. Men skulle det inte vara härligt med en överraskning i just den här kategorin? Jag chansar därför på att Get Out smyger sig förbi de två storfavoriterna och vinner.

Bästa regi

K.U: Guillermo del Toro (The Shape of Water). Här gäller lite samma resonemang som i Bästa film-kategorin. Hoppas på del Toro men kan även leva med Christopher Nolan och Dunkirk.

S.E.H: Mest svårtippad. Hoppas på Jordan Peele för Get out eller Greta Gerwig för Lady Bird, båda den femte nomineringen någonsin i denna kategori för respektive en svart och en kvinna. För att akademin vill visa att den förändrats på allvar. Men antagligen har den inte gjort det så: Guillermo del Toro.

M.M-M: Guillermo del Toro.

Bästa manlig huvudroll

K.U: Gary Oldman (The Darkest Hour). Man kan tycka vad man vill om den gode Winston men Oldman är rätt och slätt fantastisk. Loppet kört för de andra.

S.E.H: Gary Oldman för The Darkest Hour men Daniel Day-Lewis kan vinna för sin sista film eller Timothée Chalamet för en av sina första.

M.M-M: Gary Oldman. Oscarsgalan älskar filmer om verkliga människor, och den älskar skådespelare som förändrar sitt utseende för en roll. Bägge passar in på Gary Oldman i rollen som Churchill i Darkest Hour. Oldman har dessutom en lång karriär bakom sig och det här blir en sorts "tack för allt"-statyett.

Bästa kvinnliga huvudroll

K.U: Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Klart som korvspad även om man förstås gärna skulle se att någon av de yngre aktriserna, företrädesvis Saoirse Ronan i Lady Bird, lyfts fram.

S.E.H: Frances McDormand i Three billboards.

M.M-M: Frances McDormand. Jag hoppas lite på Saoirse Ronan men Frances McDormand gör en tour de force i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri och hon förtjänar att vinna.

Bästa manliga biroll

K.U: Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Urstarkt startfält, en chans har också Willem Dafoe i The Florida Project.

S.E.H: Tror Sam Rockwell för Three billboards, hoppas Willem Dafoe i The Florida Project.

M.M-M: Sam Rockwell. Willem Dafoe var briljant i The Florida Project men den här statyn tar Sam Rockwell hem.

Bästa kvinnliga biroll

K.U: Alison Janney (I, Tonya). Alltid lika hyvens, en birollernas Meryl Streep.

S.E.H: Allison Janney som den onda modern i I, Tonya.

M.M-M: Allison Janney. Det står mellan Allison Janney och Laurie Metcalf men jag tror att Janney ligger bättre till.

Bästa originalmanus

K.U: Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Filmen i sig är lite för brutal för min smak men originellt är det ju nog. Fast visst vore det kul ifall Jordan Peele och kvalitetsrysaren Get Out skulle gå segrande ur det här.

S.E.H: Svår kategori, tror Jordan Peele för Get out eller Greta Gerwig för Lady Bird (av samma orsak som ovan). För manus på annan förlaga garanterat 89-årige James Ivory för Call me by your name.

M.M-M: Get Out. Kanske den mest spännande kategorin av alla. Här finns ingen svag länk, men jag tror att det är Jordan Peele som tar hem statyetten, framför näsan på Greta Gerwig och Martin McDonagh.

Bästa foto

K.U: Roger Deakins (Blade Runner 2049). Killen har varit nominerad inte mindre än fjorton gånger så se nu till att han får sin guldmedalj, i synnerhet som Blade Runner 2049 är och förblir årets snyggaste film.

S.E.H: Roger Deakins för sin fjortonde nominering Blade Runner 2049. Kan även vara Hoyte van Hoytema för Dunkirk men Sayombhu Mukdeeprom för Call me by your name borde åtminstone ha varit nominerad.

M.M-M: Blade Runner 2049. Roger Deakins har nominerats tretton gånger tidigare och aldrig vunnit. Nu är det dags.

Bästa icke-engelskspråkiga film

K.U: En fantastisk kvinna. Sorry, Ruben Östlund och The Square, det chilenska transdramat ligger bäst till. Å andra sidan är det här den mest svårtippade kategorin så osvuret bäst.

S.E.H: Ungerska Om själ och kropp vore värd att vinna, men tror mer på Ruben Östlunds The Square. Antagligen blir det chilenska En fantasisk kvinna.

M.M-M: En fantasisk kvinna.

Bästa animation

K.U: Coco.

S.E.H: Coco.

M.M-M: Coco.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning