HBL tipsar: Så skiljer sig de olika apparna för videosamtal

Antalet videosamtal har ökat explosionsartat under coronaepidemin. Det finns många olika tjänster att välja mellan. Bild: Karl Vilhjalmsson

Skype är bekant för många men känner du till Zoom, Facetime och Hangouts Meet?

Det har blivit aktuellt för många att hålla olika möten i form av videosamtal. Men videosamtal kan också vara ett trevligt sätt att kommunicera med vänner och släkt. Här presenterar vi några av de populäraste tjänsterna.

Skype

Vid det här laget kan man nästan utgå från att folk känner till vad Skype är. Tjänsten lanserades redan 2003, och sedan 2011 ägs företaget av Microsoft. Det innebär att Skype numera ingår i Officepaketet och finns färdigt installerat i många datorer. Tjänsten går också att ladda ner som en app i telefonen i Playbutiken och App Store. Via Skype kan du både ringa vanliga samtal och videosamtal. Tjänsten är gratis för privatpersoner och samtal mellan olika Skypeanvändare kostar inget. Skype tillåter upp till 50 olika deltagare i ett samtal.

Facebook Messenger

Via Facebooks snabbmeddelandetjänst Messenger är det möjligt att ringa vanliga samtal och videosamtal. Företaget uppger dock inte på sin webbplats hur många användare som kan delta i ett videosamtal. För att kunna använda Messenger måste du ha ett Facebookkonto.

Facetime

Facetime är ett videosamtalsprogram utvecklat av Apple. För att kunna använda Facetime måste du alltså ha en Iphone, Ipad eller en Mac-dator. Den du ringer måste också ha en enhet som använder operativsystemet Ios. Det är möjligt att starta ett Facetimevideosamtal från din Iphone under ett vanligt telefonsamtal. Facetime finns färdiginstallerat i alla Apples produkter. I Facetime kan upp till 32 olika användare delta i ett videosamtal.

Hangouts Meet

Googles videosamtalstjänst har haft olika namn under åren, bland annat Hangout och Hangouts Meet. För att kunna använda tjänsten behöver du en Gmailadress och appen Meet i din telefon. Tjänsten är inte exklusiv för Androidanvändare och kan också laddas ner i en Iphone. Hangouts Meet tillåter upp till 250 deltagare i ett möte, men samtalets kvalitet brukar sjunka betydligt då antalet deltagare överskrider 20.

Skype har funnits sedan början av 2000-talet och är bekant för många. Bild: Mostphotos/Kasin Visrutavanij

Zoom

Zoom har blivit populärt på sistone, särskilt bland företag där de anställda jobbar på distans eller är stationerade i olika delar av världen. Förutom videosamtal erbjuder tjänsten exempelvis möjligheten att ordna webbkonferenser eller så kallade webinarier. Tjänsten har en avskalad gratisversion som tillåter videosamtal med upp till 100 deltagare men innehåller begränsningar på hur länge samtalet kan pågå. De avgiftsbelagda versionerna kostar mellan 14 och 19 euro i månaden. För att kunna använda Zoom behöver du registrera dig på tjänsten, och om du vill använda tjänsten i din telefon behöver du ladda ner appen i Playbutiken eller App Store.

Whatsapp, Telegram, Signal och andra snabbmeddelandetjänster

Det är också möjligt att ringa videosamtal med snabbmeddelandetjänster såsom Whatsapp, Telegram och Signal. Apparna kan laddas ner i Playbutiken eller App Store. De här tjänsterna förutsätter att du registrerar dig och loggar in antingen med ditt telefonnummer eller med mejladress. I snabbmeddelandetjänsterna kan du ringa videosamtal med en person åt gången. Du kan också skicka röst- eller videomeddelanden till grupper med många medlemmar.

Bästa tjänsten att videosamtala med ett kompisgäng: Facetime för Ios-användare, Hangouts Meet för Androidanvändare.

Bästa tjänsten i arbetssammanhang: Zoom eller Hangouts Meet.

Lättast att använda: Whatsapp och Facetime.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning