HBL tipsar: Det här kan du göra under det snöfattiga sportlovet i huvudstadsregionen

Det har varit ont om snö i februari även tidigare år. Arkivbilden visar skidåkningsövningar i Oitans under sportlovsveckan 2008. Bild: Niklas Tallqvist/HBL-arkiv

Var kan man åka skidor och vilka isbanor är öppna? Finns det andra saker att göra på sportlovet? HBL tipsar om några saker att sysselsätta sig och familjen med under sportlovsveckan.

Sportlovet firas i huvudstadsregionens svensk- och finskspråkiga skolor från måndag till fredag nästa vecka. Det erbjuds en hel del evenemang och aktiviteter för barn, unga och hela familjen under veckan. Här tipsar vi om vad man kan göra under sportlovet i Helsingfors, Esbo och Vanda.

Skid- och skridskoåkning

Vintersport som skid- och skridskoåkning förknippas starkt med sportlovet. Trots det dystra snöläget i södra Finland finns det ändå möjlighet till bägge idrottsformerna på olika håll i huvudstadsregionen.

Konstisbanor finns på Braheplan, i Åggelby, Kottby, Busholmen, Järnvägstorget, Lassas, Bocksbacka, Gårdsbacka och på Degerö. Öppettiderna varierar och biljettpriset är oftast 3,50 euro. En del isbanor har gratis inträde.

Ishallarna i Kvarnbäcken, Malm, Svedängen och Nordsjö erbjuder skridskoåkningsturer för allmänheten. Närmare info om tidtabellerna hittas på Helsingfors stads webbsidor.

I Esbo finns konstisbanor i Alberga, Hagalund, Juvaparken, Esbo centrum och Säteriäng. I Vanda hittar man konstisbanor i Mårtensdal, Korso, Herrgårdsforsen och Sandkulla.

Ishallen i Grankulla erbjuder skridskoåkning för allmänheten på onsdagar, lördagar och söndagar.

Goda skidspår är det knappt om i huvudstadsregionen det här sportlovet. I Oitans i Esbo och i Svedängen i Helsingfors finns korta spår, men de lär vara mycket populära, så trängsel i spåret kan man vänta sig.

Klassiska animationer i östra Helsingfors

I naturcentret Haltia i Noux bjuds det på aktiviteter med snöleopardtema för hela familjen. Bland annat Stadsmuseet och Tekniska museet i Helsingfors bjuder på olika slag av workshoppar. I Naturhistoriska museet kan man pyssla ihop dinosaurier.

För skolbarn ordnas idrottsevenemang med låg tröskel i Tölö sporthall under den så kallade Easysport-veckan.

I Östra centrums simhall kan man göra konster på den luftfyllda trickbanan och simma eller vattengymnastisera i bassängen.

Camilla Mickwitz animationsfilmer om Emilia visas på måndag 17.2 klockan 10 i Nordhuset i Nordsjö och i Östra centrums bibliotek på onsdag 19.2. klockan 10. Kortfilmerna ingår i ett jubileumspaket från Finlandssvenskt filmcentrum som firar 30-års jubileum.

Många fler evenemang och aktiviteter för hela familjen hittar man på städernas hemsidor.

Källor: Helsingfors, Esbo och Vanda stad, stadissa.fi.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning