HBL-reportern Tommy Pohjola segrade i rättshärva om metrodokument

Det var fel av stadens trafikverk att vägra HBL:s reporter Tommy Pohjola tillgång till dokument som visade på brister i metrons automatiseringsprocess. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

HFD:s domslut sätter punkt för en lång rättshärva. Den började hösten 2012 då HBL:s reporter Tommy Pohjola begärde tillgång till information om automatiseringsprocessen av metron. Pohjola ville ta del av den brevväxling mellan Helsingfors stads trafikverk (HST) och Siemens som gällde reklamation av automatiseringen.

HST lämnade ut bara en bråkdel av dokumenten med hänvisning till att merparten innehöll affärshemligheter som Siemens inte ville avslöja. Pohjola överklagade HST:s beslut. Helsingfors förvaltningsdomstol beslutade våren 2015 att Pohjola visst hade rätt att få informationen, med några få undantag.

Siemens överklagade i sin tur Helsingfors förvaltningsdomstols beslut, men Högsta förvaltningsdomstolen har vidmakthållit det.

– Det känns bra, för det handlar om journalistik och offentlighet. Beslutet visar att en offentlig instans inte bara kan säga att dess rapporter är affärshemligheter. Det måste gå att granska objektivt när en myndighet gör affärer med en firma, säger Tommy Pohjola som nystat i metrohärvan i åratal.

Pohjola har fortfarande inte fått dokumenten – för det behövs en ny begäran. Å andra sidan vet han (och HBL:s läsare) ändå ungefär vad det står i dem.

– Syftet med min första informationsbegäran var att bevisa att automatiseringsprocessen var ett fiasko, vilket jag egentligen redan hade skrivit. Hade jag fått ut informationen då skulle det ha blivit en mycket större offentlig debatt kring hela härvan. När det inte blev så fortsatte det att gå åt helvete, säger han.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03