HBL på valvaka: Moderaterna jublar försiktigt för Alliansen

Ulf Kristersson har ställt in siktet på statsministerposten eftersom den borgerliga Alliansen går framåt. När HBL besöker Moderaternas valvaka är stämningen ändå något avslagen.

STOCKHOLM I tidningsståndet i Icaaffären nere på hörnet frågar Svenska Dagbladets förstasida på valdagen vad som händer om de båda stora blocken i Sverige förlorar. Och så ser det under valkvällen ut när valvakorna rullar i gång i Stockholmskvällen.

På Moderaternas valvaka i ett hotell strax intill Centralen visar kvällens tidigaste siffror att tappet blir stort både för (M) och för de regerande Socialdemokraterna.

Bara när en tidig prognos visar att Alliansen kan få något mandats övertag jublar de som är på plats. Men det är framför allt för att de mindre allianspartierna som Kristdemokraterna har gått framåt. Det bäddar trots allt för att statsminister Stefan Löfven kan få lov att avgå, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Ulf Kristerssons (M) statsministerpost är inom räckhåll. Borta på Sverigedemokraternas valvaka på Kungsgatan bara ett par kvarter längre bort säger SD:s partisekreterare Mattias Karlsson att "Ulf Kristersson behöver komma upp ur sandlådan" och tala med SD.

Strax invid står iranskfödde Ghazal Saberian som varit invandrarkandidat för Sverigedemokraterna.

– Det har funnits så många fördomar om oss säger hon.

Samtidigt ropar någon att partiet nu ligger på 21 procent. Inne i det ljusröda nattklubbljuset kommer Sverigedemokraterna att sitta hela kvällen. Efter att SVT har tagit avstånd från ett uttalande av partiledare Jimmie Åkesson kommer partiet inte att vara med på valvakan med de andra partierna.

– Varför skulle vi åka dit, säger Ghazal Saberian. Vi har vår valvaka här.

– Det har funnits så många fördomar om oss säger Ghazal Saberian, som varit invandrarkandidat hos SD. Bild: Eric Roxfelt

Hos Moderaterna är stämningen lätt avslagen. Valrörelsen har varit energisk, men ändå inte nått fram.

– Journalisterna är de som sätter agendan, säger Moderaternas förra ordförande Ulf Adelsohn till HBL.

På en stor skärm kommer resultatet från SVT:s valundersökning. Moderaterna kan komma att landa på ett svagt resultat. Däremot visar ett preliminärt resultat att Alliansen kan få något mandat fler är de rödgröna och då applåderar alla.

Ulf Adelsohn säger att utrikespolitik och relationer till grannländer som Finland inte har varit intressanta i valet, "för att journalisterna inte vill det".

Populismen ser han framför allt inte helt i samma helsvarta färger som många andra.

– Det finns en mängd människor som jag inte skulle vilja kalla rasister, men som inte vill ha invandring från muslimska och afrikanska länder. Politiker har varit tvungna att reagera på det.

Valrörelsen har färgats av Decemberöverenskommelsen som gjordes 2014 om att hålla i makten tillsammans med det regerande rödgröna blocket. Det har fotfolket inte tyckt om.

– Är man i opposition då ska man vara i opposition, säger Adelsohn.

– Det finns en mängd människor som jag inte skulle vilja kalla rasister, men som inte vill ha invandring från muslimska och afrikanska länder. Politiker har varit tvungna att reagera på det, säger Ulf Adelsohn. Bild: Eric Roxfelt

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03