HBL på plats i Stockholm: – Vi hörde folk skrika och såg bilen komma

Gågatan Drottninggatan är Stockholms stora shoppingstråk. Hörnet vid Åhléns en självklar mötesplats där också tunnelbaneuppgången till trafikknutpunkten T-centralen finns. Här mejade en lastbil ner folk mitt i fredagsrusningen, samma dag som påsklovet började. HBL har träffat ögonvittnen till händelsen.

STOCKHOLM I området vid Drottninggatan invid Sergels torg rör sig tiotusentals människor dagligen – Stockholmare, folk på väg till sina jobb, skolelever, turister. Vid varuhuset Åhléns befann sig också finländska Mika Oinonen vid tretiden på fredagen.

Han blev ögonvittne till lastbilsdådet, det som enligt statsminister Stefan Löfvens uttalande något senare uppenbarligen är ett terrordåd.

– Jag hör två dunsar och det kommer mycket rök, säger Oinonen till HBL.

Han säger att han har sett tiotals skadade, och människor som han bedömer var döda.

Som så många andra unga stod Ariyan Rahmani och Akbar Ahmadi på fredagen nästan på samma plats, invid det som kallas "Plattan".

– Vi hörde folk skrika och såg bilen komma körande. Den körde på tre människor och en hund och skadade säkert flera, säger Ahmadi.

– Det var mycket människor, alla sprang undan, backade bort, berättar Rahmani.

De kommer från Afghanistan och säger sig vara vana vid mycket. Men visst skakar händelsen om.

– Jag är besviken. Jag trodde faktiskt Sverige skulle vara en tryggare plats, säger Ahmadi.

På plats. Ariyan Rahmani och Akbar Ahmadi såg lastbilen komma körande längs Drottninggatan. Bild: Anna Svartström

Overkligt

När HBL är på plats på Drottninggatan vid halv fyra har polisen spärrat av kvarteren kring platsen för dådet. Avspärrningarna utvidgas i Stockholms innerstad under eftermiddagen.

– Backa, ropar en polis.

Folk uppmanas att inte samla sig i klungor, att hålla sig borta. Terrorjakten pågår.

Vi ser polis med gasmasker, med hjälmar och polis ur insatsstyrkan. Uttryckningsfordonen är många, det är sirentjut och helikoptrar cirklar ihärdigt över staden.

Ovissheten om vad som hänt är stor. En del vill se, andra vill i väg, många är förvirrade och också oroade över vänner och anhöriga.

Några personer är chockade, men fler verkar snarare sammanbitna, fokuserade.

– Det är inte som om det saknas känslor för mig men det känns så overkligt. Det är som i en film eller något man ser på nyheter, säger Simon Sang som egentligen borde ha suttit på ett tåg från hemstaden Stockholm till Malmö tillsammans med sin mamma och bror.

Livförsäkring

Vi träffar Catharina Alderskans som promenerade längs Drottninggatan på väg hem från jobbet strax före tre, med en egentlig tanke att gå på stan en lite längre stund.

Men hon bestämde sig för att slinka ner till kiosken vid tunnelbanan under Åhléns. Då hörde skrik från gatunivån. Lastbilen har kört in i väggen ovanför.

– Det var tur att jag hade livförsäkring, säger hon.

Alderskans är upprörd men säger samtidigt att hon varit förberedd på att något liknande skulle inträffa – att hon tänkt tanken så sent som på morgonen på den fullsatta tågstationen där hon byter tunnelbanelinje. En känsla av obehag.

– Jag har bara väntat på att något sådant här kan hända. Det hände 2010, det är mycket folk som rör sig och det är påsk.

Under julruschen 2010 sprängde sig en självmordsbombare på Bryggaregatan, men med uppenbarlig avsikt att göra det på Drottninggatan där förödelsen hade varit enorm.

Kom undan. Catharina Alderskans råkade gå ner i tunnelbanan från Drottninggatan minuterna före lastbilen kom körande. Hon är skakig men säger sig samtidigt ha varit beredd på att något liknande kan hända. Bild: Anna Svartström

Kollegerna Ylva Gardell, Cecilia Öhman och Anna Rentoft har efter två timmar blivit utsläppta från kontoret där de jobbar – precis mitt emot Åhléns.

Även om polisen har uppmanat människor att söka sig bort från centrum, fick de av polis och företagets säkerhetschef beskedet att det är tryggare för dem att vänta på arbetsplatsen.

– Vi såg inte så mycket eftersom vi inte fick stå vid fönstren, säger Ylva Gardell.

Mycket av energin har gått till att koordinera familj och barn. Öhmans barn, som inlett sitt påsklov, hängde i ett större köpcentrum och hon ville har bort dem därifrån, hem.

Kom nära. Ylva Gardells och Cecilia Öhmans arbetsplats finns mitt emot Åhléns. Efter dådet uppmanades de hålla sig borta från fönstren. Två timmar senare fick de ta sig ut genom polisens avspärrningar. Bild: Ari Luostarinen

Inget som vanligt

Tunnelbanan, som är Stockholms livsnerv, har stängts ner. Pendeltrafiken står, knappt några bussar går. Centralstationen har utrymts.

En folkvandring har börjat längs med utfartsgator och över broar. På något sätt tar sig folk bort – de som kan.

Vi möter också turister som inte vet vart de ska ta vägen.

– Jag trodde inte Stockholm skulle vara måltavla, säger Sally Fletcher från England som med sin familj nästan ser ut att ta skydd vid en viadukt.

En surrealistisk tystnad sänker sig över centrum när eftermiddagen gått över i kväll. Här där det alltid annars är rusning och trafikstockning, här där och restauranger vanligen vara fullsatta. Här där folk brukar fira fredag, gå på bio eller teater, ta sig hem eller åka bort från stan.

Kontrasten till det normala är enorm. Men nu inget är som vanligt i Stockholm.

Jakt. Polispådraget i centrala Stockholm var mycket omfattande under fredagen. Bild: Ari Luostarinen

Det här vet vi:

14.53 kom larmet. En kapad lastbil har kört in i en folkmassa på Drottninggatan i centrala Stockholm, vid köpcentret Åhléns.

Fyra är döda och femton är skadade, nio av dem allvarligt.

Säpo uppger att lastbilen kapades tidigare på dagen och tillhör öl- och läsktillverkaren Spendrups..

Alla sjukhus i Stockholm har krisbemanning. Det finns fortfarande inga uppgifter om exakt hur många som vårdas på sjukhus efter händelsen.

Polis och Säpo visade på en pressträff vid 17.45 upp en bild på en man som man eftersöker i samband med attacken.

Senare under kvällen uppger polisen under en presskonferens att en man som stämmer in på signalementet har gripit i Märsta. Det är inte klart om han är den misstänkte gärningsmannen, även om flera medier skriver att mannen ska ha medgett sin skyldighet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03